Hlavní obsah

Zeman vystoupil na ruské ambasádě při oslavách Dne vítězství

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek zúčastnil oslav konce druhé světové války na ruském velvyslanectví. V projevu předneseném v ruštině stejně jako loni přirovnal nacismus k islamistickému terorismu a vyzval k boji proti teroristům, dokud si jejich činy nevyžádají stejně obětí jako činy nacistů. Den vítězství se v Rusku slaví 9. května, tedy o den později než na Západě.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Miloš Zeman a ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevskij na recepci u příležitosti oslav výročí konce druhé světové války na ruském velvyslanectví v Praze.

Článek

Zeman v úvodu projevu připomněl význam Rudé armády pro osvobození Evropy od nacismu. Varoval zároveň před opakováním historie a hrůz, které rozpoutalo nacistické Německo. Tentokrát ale podle něj nemá hrozba podobu nacistické ideologie, ale náboženského, konkrétně islámského fundamentalismu.

Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij ve svém projevu zmínil, že letos si svět připomíná 80 let od začátku druhé světové války, a připomněl, že se její předehrou stalo rozbití Československa mnichovskou dohodou v roce 1938.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva prezidentův kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý a tajemník Jaroslav Hlinovský na recepci u příležitosti oslav výročí konce druhé světové války na ruském velvyslanectví v Praze.

„Události roku 1938 jsou výstižným příkladem toho, k jakým katastrofálním následkům přivádí zanedbávání norem mezinárodního práva, víra ve vlastní neomylnost, sázka na národní a rasovou nadřazenost," řekl.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalá ministryně průmyslu a obchodu za ANO Marta Nováková

Zmejevskij také kritizoval, že podle něj v řadě evropských zemí včetně Česka dochází k pokusům o zkreslení dějin a zamlčuje se role Sovětského svazu při osvobození velké části Evropy. „Chtěl bych obzvlášť ocenit osobní přínos prezidenta České republiky Miloše Zemana k zachování historické pravdy," řekl.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zpěvačka Helena Vondráčková (v červeném) na recepci

Kromě Zemana se recepce zúčastnil stejně jako v minulých letech i bývalý prezident Václav Klaus. Z českých politiků dorazili také předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), poslanci Miroslav Grebeníček, Stanislav Grospič (oba KSČM) či Lubomír Volný (nezařazený) nebo europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalý premiér Petr Nečas s manželkou Janou na recepci

Na recepci také přišel československý kosmonaut a bývalý velvyslanec v Rusku Vladimír Remek, dále například bývalá ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO), někdejší ředitelka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, zpěvačka Helena Vondráčková nebo ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Někdejší československý kosmonaut a bývalý velvyslanec v Rusku Vladimír Remek (vlevo) a poslanec KSČM Miroslav Grebeníček

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM)

Rudá armáda nesla hlavní zátěž bojů proti nacistickému Německu a jeho spojencům. Od nacistické okupace osvobodila většinu území Československa, přičemž zde padlo na 150 tisíc sovětských vojáků.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), prezident Miloš Zeman, ruský velvyslanec v České republice Alexandr Zmejevskij a bývalý prezident Václav Klaus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám