Hlavní obsah

V Brně se střetli pravicoví radikálové a jejich odpůrci

Právo, ČTK, pko
Brno
Aktualizováno

V Brně se v podvečer sešli demonstranti na dvě ohlášené akce. V 17 hodin začalo antifašistické sekaní iniciativy Brno blokuje a v 19 hodin začal pochod pravicových radikálů. Antifašisté průvod radikálů blokovali. Radikálů se sešly desítky, odpůrců stovky. Došlo i k potyčkám.

BEZ KOMENTÁŘE: Potyčky v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

V ulicích jsou i stovky policistu připravených zabránit střetu znesvářených skupin. Těžkooděnci při potyčkách zadrželi 10 lidí. Dva policisté byli zraněni.

Zhruba stovka pravicových radikálů se kolem půl osmé vydala na pochod. Doprovázel je kordon policistů. Okolní ulice byly zaplněné jejich odpůrci.

BEZ KOMENTÁŘE: Pravicoví radikálové v BrněVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Těm se dařilo pochod radikálů narušovat. Projevy přehlušovali hlasitým pískotem. Brněnské shromáždění odpůrců radikálů následně organizátor ukončil, většina antifašistů se ale dál snažila průvod nacionalistů blokovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Průvod pravicových radikálů BrnemVideo: Petr Kozelka, Právo

Tajemník Brna-střed následně po  20. hodině rozpustil i shromáždění radikálů, neboť jejich trasu odpůrci průvodu zablokovali. Navrhl jim jinou trasu, kterou neakceptovali. Radikálové krátce zapálili i pochodně, s nimiž chtěli pochodovat městem.

BEZ KOMENTÁŘE: Odpůrci pravicových radikálů v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

Po výzvě policistů se nakonec pravicoví radikálové sami rozešli a teprve poté nechala policie odejít i jejich odpůrce, kteří se vydali na oslavný pochod do centra města.

Na akci Kdo si hraje, nehajluje se odpoledne shromáždilo kolem pěti stovek lidí, kteří poslouchali projevy řečníků. Vystoupila například Zdena Mašínová.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na demonstraci vystoupila například Zdena Mašínová

Národní sociální fronta svolala své příznivce na pochod s pochodněmi. Účastníci se sešli na Zelném trhu a zamířili na Mendlovo náměstí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pochodu pravicových radikálů se zúčastnilo několik desítek lidí

Policisté jsou v pohotovosti, neboť před dvěma lety museli při potyčkách mezi pravicovými radikály a antifašisty opakovaně zasahovat.

Foto: Petr Kozelka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám