Hlavní obsah

Kiska v Praze vyznamenal ředitele Národního muzea Lukeše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Slovenský prezident Andrej Kiska v pondělí udělil Řád bílého dvojkříže druhé třídy řediteli Národního muzea Michalu Lukešovi. Jde o nejvyšší slovenské státní vyznamenání udělované cizincům. Kiska v pondělí jednal i s ministrem kultury a představiteli Prahy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska ocenil Řádem bílého dvojkříže ředitele Národního muzea Michala Lukeše (vpravo).

Článek

„Jsou věci, které my Slováci Praze závidíme, patří mezi ně i toto nádherné Národní muzeum,” řekl Kiska. Lukeš podle něj zvládl „nesmírně náročnou” rekonstrukci historické budovy muzea a odvedl na ní kus práce.

Řád bílého dvojkříže je určen mimo jiné těm, kteří se mimořádně zasloužili o rozvoj vztahů mezi Slovenskem a vlastí vyznamenaného nebo významně přispěli k šíření dobrého jména Slovenska ve světě.

Lukeš uvedl, že si vyznamenání velice váží i proto, že vystudoval slovakistiku, a má tak k sousední zemi velmi blízko. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) pokládá vyznamenání pro Lukeše za ocenění jeho schopností.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska ocenil Řádem bílého dvojkříže ředitele Národního muzea Michala Lukeše (vpravo)

Staněk také připomněl, že Národní muzeum loni v souvislosti se stým výročím vzniku Československa připravilo společnou česko-slovenskou výstavu, která v Praze potrvá do června. Letos na ni podle ministra naváže obdobná česko-slovenská výstava, která se bude věnovat Milanu Rastislavu Štefánikovi.

Praha je třetí největší slovenské město

Slovenský prezident se dnes v Praze setkal i s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti), od kterého dostal symbolický klíč od bran Prahy.

„S Prahou je spojený život nás, Slováků. Praha byla pro mě osobně větší část života mým hlavním městem,” řekl Kiska. „Praha je třetím největším slovenským městem, protože podle neoficiálních statistik tu žije více než 100 000 Slováků a slyšet slovenštinu v obchodech je zcela běžné,” dodal. Podle primátora Hřiba žije v Praze největší slovenská komunita na světě.

Odpoledne Kiska převezme Zlatou medaili Karlovy univerzity a vystoupí na besedě se studenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám