Hlavní obsah

Odvolaný ředitel muzea odmítá důvody zveřejněné ministrem

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Michal Soukup, kterého 18. dubna odvolal ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) z čela Muzea umění Olomouc (MUO), se v pondělí důrazně ohradil proti právním důvodům svého odvolání, které o víkendu zveřejnilo na svém webu ministerstvo kultury.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Odvolaný ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup

Článek

Důvodem pro odvolání Soukupa mělo být zejména „fatální selhání při přípravě a řízení projektu Středoevropského fóra (SEFO) v období od září 2018 do dubna 2019,“ uvedlo mj. ministerstvo.

Projekt SEFO, které muzeum plánuje více než deset let, má zachytit poválečný vývoj výtvarného umění ve střední Evropě. Jeho součástí je stavba budovy v proluce vedle Muzea moderního umění v centru Olomouce. Vláda na ni 21. ledna schválila částku 593 milionů korun.

Soukup se měl podle ministerstva dopustit mj. protiprávního jednání, když ignoroval výtky a zjištění jeho kontrolních orgánů a aktivně nezjednal jakoukoliv nápravu ve věci ukončení smlouvy s architektonickým studiem, které pro muzeum připravilo bez architektonické soutěže studii budoucí podoby SEFO. V případě soudní pře přitom hrozí státu značná škoda.

Foto: archív Rostislava Šváchy

Jan Šépka: návrh galerie SEFO v Denisově ulici v Olomouci, schválená varianta z roku 2014

„MUO po celou dobu účinnosti smlouvy o dílo na projektovou dokumentaci SEFO, tj. posledních 9 let, nikdy nevyužilo žádnou ze zákonných a smluvních možností odstoupit od smlouvy, jejíž plnění nebylo schopno zajistit, a porušilo tím povinnost plnit určené úkoly nejhospodárnějším způsobem,“ uvedlo ministerstvo.

Soukupovi vytýká mj. i výběrové řízení z roku 2017, týkající se SEFO, protože byl „dopředu vítěz znám a žádný jiný uchazeč ani nebyl k předložení nabídky vyzván“, i to, že „nikdy nevysvětlil legitimní důvody, které by ho vedly stejně jako jeho předchůdce (ve funkci ředitele) prof. (Pavla) Zatloukala k předraženému nákupu parcel pro budoucí SEFO.“

Foto: ČTK

Brífink ministra kultury Antonína Staňka

„Důrazně se ohrazuji proti jakýmkoli dalším účelovým a nepravdivým tvrzením, jimiž se snaží aparát ministerstva kultury dodatečně zdůvodnit rozhodnutí ministra kultury Antonína Staňka o mém odvolání,“ zdůraznil v pondělí Soukup. Zásadně odmítl, že by se kdykoli, ať vědomě, či nevědomě, dopustil jakéhokoli protiprávního jednání, které by mělo poškodit dobré jméno muzea a zájmy České republiky.

Staněk ve stejný den jako Soukupa odvolal i ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta. Na Fajta podal zároveň dvě trestní oznámení a další pak na Michala Soukupa a Pavla Zatloukala. Podle mluvčí ministerstva kultury Marthy Häckl se týká prověření předražených nákupů pozemků v Olomouci, na nichž má v budoucnu vyrůst objekt Středoevropského fóra (SEFO).

Sesazení uměleckých šéfů vyvolalo nevoli osobností české kultury, které sepsaly petici premiérovi Andreji Babišovi a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD), v níž žádají Staňkovu demisi.

„S velkou pokorou a zadostiučiněním vnímám celospolečenskou podporu všech signatářů petice, kteří dali jasně najevo, že tohoto nekulturního ministra kultury již déle nechtějí, neboť není hoden důstojně zastávat tento svěřený úřad,“ konstatoval ve svém pondělním prohlášení Soukup.

Reklama

Související témata:

Související články

Onderka je pro demisi Staňka

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) bude po návratu z Číny vysvětlovat vedení soc. dem. odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea...

Výběr článků

Načítám