Hlavní obsah

Hřibovi početní poradci stojí Prahu čtvrt milionu měsíčně

Právo, Karolina Brodníčková
Praha

Pražský primátor Zdeněk Hřib si na úřad přivedl devět nových poradců, desátého zdědil po své předchůdkyni z ANO Adrianě Krnáčové. Magistrát každému vyplácí měsíčně kolem 20 až 30 tisíc korun hrubého, přesnou částku však na otázku Práva úřad nesdělil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pražský primátor Zdeněk Hřib se svou šéfporadkyní Martinou Vackovou (archivní snímek).

Článek

„Všichni zaměstnanci jsou zařazení dle stupnice platových tarifů podle platových tříd a platových stupňů pro zaměstnance uvedené v § 5 odst. do platové třídy 11, stupně jsou dané dle roků praxe,“ napsala Právu šéfporadkyně primátora Martina Vacková.

Vzhledem k tomu, že nepřipojila životopisy, lze se o délce jejich praxe pouze dohadovat. Podle platové tabulky by jim měl náležet plat od 21 480 do 32 290 korun hrubého měsíčně.

Na webu Prahy je v sekci oddělení poradců primátora uvedeno šest jmen. Vacková však sdělila, že primátor má smlouvy na dohodu o pracovní činnosti ještě s třemi externisty. Každému z nich prý vyplácí kolem 25 tisíc korun měsíčně.

Vím, že pan primátor poradce má, ale osobně je neznám
Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Mezi nimi je například i analytik Jaroslav Vlk, kterého se Piráti snažili umístit do dozorčí rady Pražské plynárenské na jedno ze tří míst, která jsou obsazena zástupci zaměstnanců.

Se sociálními médii Hřibovi externě radí Tomáš Vovsík, který současně pracuje i pro pirátskou stranu, a Martin Štěrba. Štěrba podle informací, které o sobě napsal na sociální síť Linkedin, dříve pracoval například i pro TV Nova, Seznam.cz nebo Empresa Media.

Ve výčtu poradců chybí bývalý místopředseda Pirátů, jihomoravský zastupitel a člen dozorčích rad Brněnských komunikací a pražského dopravního podniku Ivo Vašíček. Ten přitom Právu nedávno sdělil, že i on má smlouvu s Hřibem na poradenské služby. Za poslední čtyři měsíce na nich prý inkasoval 90 tisíc korun a jedná se o jeho hlavní pracovní činnost.

„Pan Vašíček provádí externí poradenskou činnost na specializovaném IT odboru informatických aplikací jako OSVČ. Jeho vyjádření nebylo přesné. Zatím za období prosinec–březen vyfakturoval 85 000 Kč. Což je měsíčně částka 21 250 Kč,“ upřesnila Vacková. Jak už bylo řečeno, je Hřibovou šéfporadkyní. Na starost má zejména komunikaci s médii, píše i tiskové zprávy.

Jak Právo zjistilo z jejího profilu na síti Linkedin, do primátorova týmu přišla z pozice PR manažerky televize Relax, Rebel, Rebel 2, Info TV Brno a Jižní Morava. V letech 2015 až 2018 Vacková pracovala jako produkční a marketingová manažerka restaurace Uhelna. Studovala umění na Karlově univerzitě, vzdělání ukončila bakalářským titulem.

S tiskovými zprávami Vackové pomáhá poradkyně Veronika Kubičková. Na Linkedinu o sobě píše, že od září 2016 pracovala pro Mladou frontu, a. s., jako „account business manager“. V týmu primátora má podle Vackové navíc mít na starosti „gesci dopravy a životního prostředí a dalších členů Rady“ a koordinaci schvalování záštit primátora.

Třetí ženou v týmu je Adéla Cinkaničová. Z veřejně dostupných informací vyplývá, že pracovala jako personalistka pro několik společností. V letech 2013 až 2014 působila jako analytička cen pro společnost Lukoil. Vystudovala Čs. akademii obchodní v Praze. V čem přesně Hřibovi radí, není z internetových stránek známo a nesdělila to ani Vacková. V týmu má prý funkci tajemnice.

Jednoho zdědil

Magdalena Valdmanová, která je členkou Pirátů na Praze 2, má na starosti „záležitosti kultivace veřejného prostoru města“. Na internetu o sobě uvedla, že po odmaturování oboru management a podnikání v umění a reklamě a po mateřské dovolené pracovala v „tréningové“ kavárně. Je členkou správní rady obecně prospěšné společnosti Rozlet, která pomáhá dětem po odchodu z dětských domovů.

Poradce Marka Šafru Hřib „zdědil“ po své předchůdkyni Adrianě Krnáčové (ANO). Jak o sobě Šafra píše na sociální síti Linkedin, jeho náplní práce je od října 2017 „koordinace a zpracovávání komplexních politických, ekonomických, právních nebo jiných analýz, komunikace a styk s veřejností, monitoring tisku“. Koordinovat má prý i materiály pro jednání rady města a zastupitelstva. Předtím pracoval pro konzultační společnost Tazu, s. r. o. Vystudoval Metropolitní univerzitu v Praze, kterou zakončil titulem Mgr. Bakaláře získal na České zemědělské univerzitě v Praze.

V politických kruzích nejznámější je z Hřibových poradců Martin Kameník, který byl předsedou protikorupční organizace Oživení. Specializoval se na veřejné zakázky. Byl jedním z garantů projektu Rekonstrukce státu. Vystudoval veřejnou politiku na Fakultě sociálních věd UK. Kromě Šafry byli prý všichni Hřibovi poradci vybráni v pirátském výběrovém řízení.

Výčet poradců překvapil pražské politiky. O většině z nich prý nikdy neslyšeli a ani netuší, čím se na radnici zabývají. Alexandra Udženija z opoziční ODS zná prý pouze Vašíčka a Valdmanovou, protože je zastupitelkou v Praze 2. Víc nevěděl ani místopředseda klubu ANO Radomír Nepil. „Až na pana Šafru nikoho z nich neznám,“ sdělil.

Do osobního styku s poradci Hřiba nepřišel ani koaliční partner Pirátů, lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil. „Vím, že pan primátor poradce má, ale osobně je neznám,“ sdělil Právu. Podobně se vyjádřil i šéf Praha sobě Jan Čižinský. „Pro řízení milionového města je třeba expertiza, nicméně na personální detaily o konkrétních lidech a jejich náplni je třeba se ptát pana primátora,“ napsal Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám