Hlavní obsah

Pošťuchovaná v pražské koalici pokračuje, Hřib napsal Pospíšilovi otevřený dopis

Praha

Napětí v pražské magistrátní koalici se primátor Zdeněk Hřib (Piráti) rozhodl řešit otevřeným dopisem, který adresoval předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi. Vytýká mu, že z pražských otázek dělá témata pro kampaň do Evropských voleb, v nichž kandiduje. Pospíšil dopis komentovat nechce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Zdeněk Hřib

Článek

Hřib na úvod zdůraznil, že koalice nemá věcné ani ideové konflikty a rozpory. „Jediným problémem je nedodržování dohod a Vaše snaha o předvolební zviditelnění,” dodal na adresu Pospíšila, který prý dopis nečetl a proto na něj nebude reagovat.

Následně připomněl kauzu zjišťování počtu prázdných bytů v Praze za pomoci dat z elektroměrů, proti čemuž se TOP 09 postavila. Hřiba zaskočilo, že když se na analýze dat dohodl s radními za TOP 09, byl Pospíšilem „nálepkován jako komunista”.

Jako problém vnímá aktuální dění kolem výměny členů dozorčí rady Pražské plynárenské. Na schůzce, která se k tomu konala, prý Pospíšil nebyl, přesto se vyjadřoval do médií. Hřib mu vytkl, že se stavěl do role ochránce zaměstnanců, přitom se podle něj spolupodílel na tom, že nemají své zástupce v orgánech firmy.

„To Vy jste coby ministr spravedlnosti ještě v dresu ODS předložil ve Sněmovně návrh na zrušení těchto zástupců u podniků nad 50 zaměstnanců a s pomocí hlasů TOP 09 byl tento návrh schválen. Následně TOP 09 (spolu s KSČM) hlasovala pro znovuzavedení tohoto nároku, ale až od hranice 500 zaměstnanců," píše Pospíšilovi primátor.

V případě plynáren pak podle Hřiba jsou zástupci zaměstnanců ve skutečnosti zástupci managementu.

Foto: ČTK, Novinky

Budoucí primátor Zdeněk Hřib (Piráti) po jednání o pražské koalici s předsedou TOP 09 a lídrem Spojených sil pro Prahu Jiřím Pospíšilem a šéfem Prahy sobě a starostou Prahy 7 Jan Čižinským.

Hřib odmítl tvrzení, že by Piráti do dozorčí rady plynáren dosazovali „politické trafikanty” a napsal, že to je právě TOP 09, která se do představenstva snaží prosadit člena strany a bývalého asistenta expředsedy strany Miroslava Kalouska Tomáše Tesaře.

Spor o Karla Březinu

„Vaše velké selhání vidím také v tom, že jste dosud nedokázal zajistit odvolání pravomocně odsouzeného podvodníka Karla Březiny z dozorčí rady Pražská plynárenská Distribuce. Majetkové podíly města má přitom v gesci TOP 09 a stejně tak Váš zastupitel je i předsedou představenstva holdingu plynáren. Nechápu, proč TOP 09 nebyla schopná tento jednoduchý úkon dosud provést, přestože je už šest měsíců po volbách,” napsal Hřib.

Primátor Pospíšilovi vytkl také to, že se dostatečně neúčastní jednání pražské koalice Pirátů, Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) a Prahy Sobě.

„Přestože s oběma radními za TOP 09 je vzájemná spolupráce velmi dobrá, Vaše aktuální pokusy zatahovat Prahu do Vaší osobní kampaně k eurovolbám považuji za zcela nevhodné,” dodal Hřib a vyzval jej, aby se účastnil důležitých jednání koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Březina (ČSSD)

Koalice vládnoucí v Praze má v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů. Vítěz voleb ODS a dosud vládnoucí ANO jsou v opozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám