Hlavní obsah

Důchody se zvýší o 900 korun, návrh podpořila Sněmovna

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Důchodci si příští rok zřejmě polepší o 900 korun. Novela zákona o důchodovém pojištění prošla v pátek ve Sněmovně prvním čtením. Státní kasu vyjde navýšení penzí asi na sedm miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

Podle zákonné valorizace by se měly penze zvednout od roku 2020 v průměru asi o 700 korun. Vláda rozhodla, že částku navýší rozhodnutím vlády ještě o dalších zhruba 200 korun. Předlohu nyní posoudí sociální a rozpočtový výbor.

Pirát Mikuláš Ferjenčík v diskusi varoval před tím, aby se důchody nezvyšovaly na úkor budoucí generace. Vláda si vyslechla výtky za to, že doposud nepřišla s důchodovou reformou.

A co důchodová reforma?

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek kritizoval, že minulá vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) zrušila druhý důchodový pilíř, ale nepředstavila žádnou alternativu. „Je nefér říkat, že sociální demokracie neudělala pro důchody nic. Ona tu situaci dvakrát zhoršila,“ řekl Kalousek.

Opozice se také strefovala do tzv. komise pro spravedlivé důchody, kterou zřídila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Komise má zpracovávat podněty, výsledkem by mělo být vytvoření důchodové reformy.

„Ta komise se jmenuje pro spravedlivé důchody. Abychom mohli uspět, musíme se shodnout na definici, co je spravedlivý důchod. Pak můžeme hledat nástroje, kterými ten cíl splníme. Zatím jsem neslyšel, jak velká má být míra solidarity,“ kritizoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Po letech splácíme dluhy, které napáchala ODS
Jana Maláčová (ČSSD), ministryně práce<br /> a sociálních věcí

Poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL) podotkla, že se jedná jen o dílčí návrh. „Zvedají se ceny za potraviny. Zvýšení o 900 korun nezvýhodní finanční příjmy důchodců, jen dorovná inflaci,“ řekla.

Maláčová naopak pravici vmetla, že za jejich vlád byla valorizace důchodů maximálně ve výši 40 korun. „Po letech splácíme dluhy, které napáchala ODS,“ prohlásila ministryně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám