Hlavní obsah

Vláda dá na motocyklovou VC Brna 65 milionů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motocyklovou GP a karlovarský filmový festival i letos stát podpoří milionovými dotacemi. Na pořádání letního závodu motorek na brněnském okruhu vláda poskytne 65 milionů korun a třicetimilionová injekce poputuje na účet festivalu. O obou sumách budou ministři definitivně rozhodovat v pondělí.

Foto: Petr Horník, Právo

Příprava na Velkou cenu Moto GP na Autodromu v Brně (archivní snímek).

Článek

Zatímco s podporou karlovarského festivalu, jehož rozpočet je 150 milionů korun a velkou část příjmů tvoří příspěvky od sponzorů, problém není, příspěvek státu na brněnský závod byl dlouho na vážkách.

„Stát vygeneroval obě akce jako prestižní záležitost. Ty akce nejsou ani tak o samotné kultuře, ani o samotném sportu jako spíše o prestiži, že se konají v ČR,“ řekla Právu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), která návrh do vlády předkládá.

Poskytnutí dotace převzala po ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, které pro letošní rok peníze na brněnskou akci na rozdíl od předchozích let nedá. Na dotaci v rámci programu Podpora významných sportovních akcí totiž od letoška má nárok pouze organizace, která existuje pět let. Pořadatelský Spolek pro GP ČR byl ale založen Jihomoravským krajem a Brnem až v roce 2015.

Pokud vláda na dotaci kývne, peníze od ministerstva půjdou kraji, který je přepošle konečnému příjemci – Spolku pro GP ČR. „To, že letos spolek vypadl z možných příjemců dotací, nás vedlo k tomu, že se do toho vložil stát, který si je vědom toho, že pořádání takové akce je pro region velkým i ekonomickým přínosem,“ prohlásila Dostálová s tím, že v příštích letech akce již bude předmětem klasické dotační podpory.

Podle dokumentu MMR „odhadované daňové přínosy dosahují cca 180 mil. Kč, odhadované tržby cca 504 mil. Kč“.

Mají podmínky

Podmínkou, aby mohla GP v Brně pokračovat, je každoroční zaplacení tzv. zalistovacího poplatku španělské společnosti Dorna Sports, která jako organizátor mistrovství světa rozhoduje o zařazení závodu do seriálu. Vlastní i reklamní a mediální práva, za která se také platí. Dohromady je to 125,3 milionu korun. Státní pomoc tedy činí víc než polovinu částky. Kraj spolu s městem se budou podílet 35 miliony.

„Úhradu zalistovacích poplatků je nutné provést do května 2019, v případě neuhrazení platby dojde k přesunu závodu na jiný závodní okruh v jiné zemi a do ČR se závod Moto GP pravděpodobně již nevrátí,“ píše MMR vládě ve zdůvodnění. Jak podotkla Dostálová, bude-li dotace poskytnuta, bude moci být použita právě jen na tyto poplatky.

Rozpočet akce je pro letošní ročník naplánován vyrovnaný ve výši 179,7 milionu Kč

Je to podmínka i ÚOHS, který dohlíží na to, aby se ČR nedopustila tzv. nedovolené podpory. Návrh na poskytnutí peněz proto MMR s úřadem projednalo. ÚOHS se podle ministryně vyjádřil, že pokud budou splněny jeho podmínky, bude vše v pořádku. Podmínkou je neziskovost celé akce.

Náklady hrazené v jejím rámci nesmějí být nadhodnoceny. Peníze nesmějí být použity na opravu infrastruktury používané po celý rok. Důležitou podmínkou je i to, že smlouva musí obsahovat doložku, že „pokud se akce stane ziskovou, pak organizátor bude mít povinnost alikvótní část dotace vrátit zpět“.

Rozpočet akce je pro letošní ročník naplánován vyrovnaný ve výši 179,7 milionu Kč. Po poplatcích Dorně je nejvyšším výdajem pronájem areálu – 26,2 milionu. Dalších 14,6 milionu bude stát zajištění sportovní části. Dva miliony spolyká stavba a demontáž tribun. Dále půjde o občerstvení, velkoplošné obrazovky, toalety a další věci.

Z prodeje vstupenek se počítá příjem téměř 80 milionů korun. Jejich cena se pohybuje na celé tři dny od 308 korun pro dítě na stání až po VIP vstupenku za 21 496 korun. Do Brna jezdí kolem 180 tisíc diváků.

Anketa

Měl by podle vás stát dotovat motocyklovou GP v Brně?
Ano
21,5 %
Ne
78,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3528 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám