Hlavní obsah

Zeman: Zdanění církevních restitucí podepíšu

Právo, kab

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v rozhovoru pro TV Barrandov ujistil, že podepíše zákon o zdanění náhrad za církevní restituce, který schválila Sněmovna a přehlasovala tak Senát. Domnívá se, že Ústavní soud, u kterého si na zákon hodlají stěžovat senátoři, normu posoudí až po příštích volbách do Poslanecké sněmovny.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman uvedl, že zpočátku neměl na otázku zdaňování náhrad za církevní restituce vyhraněný názor.

„Zpočátku jsem byl naprosto neutrální, ale jak jezdím po krajích a setkávám se se starosty, tak velká řada z nich si mě stěžovala, že církve podaly tzv. určovací žalobu a že se domáhají i majetku, za který dostaly předtím finanční náhrady. Já oceňuji, že Česká biskupská konference zrušila tyto žaloby u krajů. Ale u měst a obcí ne,“ sdělil prezident.

„Lze očekávat, že u měst a obcí jich bude více než u krajů. Mě to rozzlobilo, protože je to nedodržení smlouvy. Pan kardinál mě říkal, že to někdy žalují řády a že na řády nemá přímý dosah, já se v církevní hierarchii nevyznám, tak to nechci komentovat. Ale z mé strany to rozhodnutí podepsat tento zákon je motivován přesně tímto důvodem,“ řekl.

Senátoři označili zdanění náhrad za církevní restituce za protiústavní. Napadnout chtějí nyní zákon u Ústavního soudu.

„Ústavní žaloba při nevýkonnosti Ústavního soudu může trvat dlouho. U soudce (Jana) Filipa leží dva roky moje stížnost na Lex Babiš,“ poznamenal k tomu Zeman s tím, že na normu by mohlo u soudu dojít až po příštích volbách do Sněmovny.

Anketa

Souhlasíte se zdaněním náhrad za církevní restituce?
Ano
62,7 %
Ne
37,3 %
Celkem hlasovalo 3879 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám