Hlavní obsah

Sucho je horší než loni, zemědělci začínají být zoufalí

Podle zemědělců, kteří jsou zapojeni do projektu Intersucho mapujícího sucho v krajině, je letos situace horší než loni. Mnozí upozorňují, že nevzcházejí jařiny, ozimy zasychají a neroste ani tráva či vojtěška. Z desítek hlášení plyne, že nedostatek srážek začíná být extrémní, a pokud výrazněji nezaprší v nejbližších dnech, bude to mít dopady na úrodu.

Foto: Intersucho.cz

Situace k minulému týdnu.

Článek

Aby se podařilo zachránit alespoň část úrody, musí pršet v nejbližších dnech.

„Rozhodující pro zmírnění současného sucha bude studená fronta přicházející k nám o nadcházejícím víkendu. Pokud bude ležet hlavně nad Slovenskem, tak srážek nebude příliš, ale jestliže dojde k jejímu posunu více na západ, tak by pak došlo k výraznějšímu doplnění vláhového deficitu,“ uvedli tvůrci InterSucha.

Hlavní vegetační sezona je teprve na začátku. Dva nejhorší stupně sucha ze šesti, tedy výjimečné a extrémní, se však uplynulou neděli rozšířily již na třetinu území republiky. Proti loňsku přišlo sucho navíc o měsíc dříve.

Alespoň nejmírnějším stupněm sucha je dnes postiženo 99 procent území ČR. Příznivější situace, tedy počínající či mírné sucho je pouze jihozápadně od Prahy a na velice malých územích jižních Čech či jižní Moravy. Naopak nejhorší situace je na střední a jižní Moravě, části Moravskoslezského kraje, v Polabí a Poohří.

Vítr půdu dále vysušuje

Podle zpráv 352 zpravodajů z 67 okresů se očekává propad výnosu ozimů a zejména řepky. „Hlášeny jsou také projevy sucha u ječmene, pšenice, řepky a také u ovocných stromů a vinné révy. Respondenti popisují nedostatek srážek, který způsobuje špatné vzcházení plodin,“ uvedli tvůrci projektu.

Současnou situaci ilustruje například komentář zemědělce z okresu Brno-venkov. „Veškeré práce na poli jsme zastavili a čekáme,“ uvedl. Problém činí v současné době zemědělcům i vítr, který vrchní vrstvu půdy ještě více vysušuje a zároveň odnáší vrstvu ornice především tam, kde jsou jařiny ještě pod zemí a nedrží ji kořeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám