Hlavní obsah

Staněk odvolal šéfy Národní galerie a Muzea umění Olomouc, podal i trestní oznámení

Aktualizováno

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta i ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Ve čtvrtek dopoledne to potvrdil na tiskové konferenci.

Záznam: Briefing ministra kultury Antonína Staňka, o personálních změnách ve vedení Národní Galerie Praha Video: ČTK

 
Článek

„V obou případech jsem tak učinil na základě právního rozboru výsledků kontrolní činnosti, která v organizacích proběhla. Po seznámení s výsledky kontrol jsem byl zklamán a nemohl jsem učinit nic jiného,” zdůvodnil ministr Staněk své rozhodnutí.

Kontroly podle něj probíhají podle standardního plánu kontrol a na jejich základě připravil tři trestní oznámení. Dvě na ředitele Fajta a třetí zatím Staněk nechtěl upřesnit.

Pochybné veřejné zakázky?

„Oba ztratili mou důvěru v tom, že jsou schopni hospodárně a odpovědně vést tak významné instituce s tak obrovským rozpočtem. Kontroly od roku 2016 ukázaly na celou řadu pochybení a na porušení zákona o veřejných zakázkách,” dodal Staněk s tím, že jeho předchůdci v resortu problémy neřešili.

Už loni muselo ministerstvo podle Staňka dofinancovávat hospodaření NGP více než 15 miliony korun, podobně by to vypadalo, jak se ukazuje, prý i v letošním roce.

Jedním z důvodů odvolání Fajta má být i odměna pro něj ve výši téměř 1,2 milionu korun na základě smlouvy o vytvoření autorského díla, kterou se svým šéfem uzavřela Národní galerie v Praze loni v prosinci. I tuto smlouvu podle ministra prověřuje policie.

Morávek a Zatloukal

Staněk oznámil i jména nových šéfů obou institucí. „Mým hlavním cílem je zajistit kontinuitu obou organizací, a z toho důvodu jsem se rozhodl, že vedením v NGP bude pověřený Ivan Morávek,” dodal Staněk. Muzeum umění v Olomouci povede současný zástupce ředitele Ondřej Zatloukal.

O setrvání Fajta ve vedení NGP se spekulovalo už delší dobu, se zaměstnanci olomouckého muzea byl ministr ve sporu kvůli plánované stavbě nové budovy muzea pro středoevropské současné umění.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup

Do sporu s muzeem se ministr dostal poté, co začal prosazovat vyhlášení architektonické soutěže na stavbu Středoevropského fóra (SEFO) v centru Olomouce, na kterou vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun.

Lidé z muzea a někteří další odborníci prosazovali stavbu podle deset let starého návrhu architekta Jana Šépky, ministr oponoval tím, že tak vysokou sumu z veřejných zdrojů jinak než na základě výsledku soutěže nemůže vláda investovat. Zaměstnanci muzea požadovali ministrovu rezignaci. Počátkem dubna se však Staněk se zástupci muzea na přípravě architektonické soutěže dohodl.

Návštěvnost NGP je lepší

O možném odvolání Fajta se vždy jen spekulovalo, ministr kultury konkrétní výtky vůči němu nezveřejnil. Před dvěma týdny v tisku uvedl, že zatím nemá důvod „pochybovat o jeho uměleckých výsledcích, ty ekonomické vyhodnocujeme. Zajímá mě malá návštěvnost galerie”.

Foto: Peter Kováč, Právo

Jiří Fajt před nově otevřenou kavárnou Národní galerie v paláci Kinských v centru Prahy.

Návštěvnost galerie pod vedením Fajta, který do jejího čela nastoupil v polovině roku 2014, ale roste. Loni ji navštívilo celkem 711 928 lidí, v předchozím roce to bylo 690 tisíc lidí, jak vyplývá z výročních zpráv. V roce 2014 do galerie přišlo 380 tisíc lidí. Ministr na tiskové konferenci uvedl, že se návštěvnost sice zvýšila, ale v posledních dvou letech lehce klesla.

Kontroly byly na ministerstvu zahájeny 15. dubna. Byly zaměřené na vybrané skutečnosti rozhodné pro hospodaření NG s veřejnými prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám