Hlavní obsah

Překupníci vstupenek zvednou cenu i čtyřnásobně

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci hudebních kapel nebo sportovních klání by se měli mít na pozoru před překupníky vstupenek. Ti je často při prodeji na internetu ve velkém skupují a potom je lidem přeprodávají za přemrštěné ceny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na problém naposledy narazila populární brněnská folková skupina Kamelot při svém nedávném koncertě v pražské Lucerně. „Zjistil jsem, že si někteří naši věrní fandové koupili vstupenku za cca 2500 Kč. Jeden můj známý přijel do Lucerny s celou rodinou a zaplatil za vstupné 10 000 Kč. Řekl mi to po koncertě. Bylo mi z toho zle a je doposud,“ posteskl si na Facebooku frontman kapely Roman Horký.

Cena u oficiálního prodejce Ticketmaster se přitom pohybovala od 590 do 890 korun za vstupenku.

Lístek na koncert Kamelotu vyšel na 2500 Kč, původně stál několik set

Horký naznačil, že přeprodejcem byl server Viagogo.com, před nímž už loni varovala Česká obchodní inspekce (ČOI), když zaznamenala na server desítky stížností, které se týkaly nejčastěji navyšování ceny vstupného během objednávky, nemožnosti stornovat transakci, ale také neplatných vstupenek nebo nevrácení peněz za vstupenku na zrušený koncert.

„Ta společnost se směle nabourala do systému předprodeje. Praxe je taková, že si zadá placenou reklamu, a tedy (v internetovém vyhledavači) vyskakuje na první pozici,“ popsal Horký.

Inspektoři ČOI podle jejího mluvčího Jiřího Fröhlicha prokázali, že Viagogo používá nekalé praktiky a nedostatečně informuje spotřebitele. Inspektoři narazili, když zkusmo nakupovali vstupenky na koncert britského zpěváka Robbieho Williamse. „Následně inspekce rozhodla o pokutě 60 000 Kč,“ sdělil Právu Fröhlich.

EU chce praxi zakázat

Potíž je ale v tom, že firma je registrovaná mimo Evropskou unii, konkrétně ve Švýcarsku, takže stížnosti a podněty na její jednání chodí inspekci i nadále. „Další pokuta by už byla vyšší, protože by se jednalo o opakované zjištění,“ doplnil Fröhlich.

Horký proto na síti varoval: „Vstupenky si pořizujte vždy zásadně od ověřených společností a z oficiálních předprodejů jednotlivých pořadatelů nebo na webu skupiny. Dejte si tedy velký pozor na tyto agentury. Dnes je to „…gogo“ se sídlem (třeba) na Ukrajině a zítra „…jo-ho“ z Malty.

O zákazu přeprodejů vstupenek nakoupených ve velkém a nabízených za přemrštěné ceny bude tento týden rozhodovat Evropský parlament. V návrhu směrnice Evropské komise (EK) se uvádí, že by obchodníci měli mít zakázáno přeprodávat vstupenky na kulturní a sportovní události pořízené prostřednictvím tzv. botů.

Pokud ji schválí europoslanci, měla by úprava vstoupit v platnost v roce 2021.

„V některých případech jsou prostřednictvím botů lístky na internetu vykoupeny během vteřiny a pak se prodávají za přemrštěné ceny. Návrh směrnice to označuje za nekalou praktiku,“ sdělil Právu zdroj z EK.

Reklama

Výběr článků

Načítám