Hlavní obsah

Vláda znovu navrhne Zemanovi jmenování Koudelky generálem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) opět navrhne prezidentovi Miloši Zemanovi jmenování šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky do hodnosti generála. Zeman již dvakrát Koudelkovo povýšení odmítl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Článek

Vláda návrh podle informací ČTK zdůvodňuje vysokými profesními a osobními kvalitami Koudelky a velmi dobrými výsledky, kterých civilní kontrarozvědka dosahuje.

Koudelka by podle představ vlády měl získat hodnost brigádního generála. O návrzích na jmenování generálů bude kabinet jednat v pondělí.

Zeman odmítl Koudelku povýšit loni v květnu a v říjnu. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom loni v říjnu řekl, že mu Zeman povýšení šéfa BIS slíbil.

Zeman před časem označil BIS za „čučkaře” a o Koudelkovi prohlásil, že není člověkem na svém místě.

Mluví se o souvislosti s novičokem

Prezidentova nechuť povýšit Koudelku podle některých politiků souvisí s kauzou jedu novičok, jenž byl využit při otravě ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii, kterou Zeman veřejně interpretoval jinak než ministerstva obrany a zahraničí. To ale Hrad odmítá.

Zpráva BIS odmítla, že by se novičok v Česku vyráběl, jak tvrdilo Rusko. Prezident ale tvrdil, že podle Vojenského zpravodajství se jed v ČR vyráběl a testoval, i když jiný typ. BIS zároveň dlouhodobě označuje za bezpečnostní riziko pro ČR aktivity ruského velvyslanectví v Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám