Hlavní obsah

Nepředpokládám, že mě CIA bude ovlivňovat, prohlásil Zeman

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přesto, že Miloš Zeman označuje českou kontrarozvědku za čučkaře, její šéf Michal Koudelka dostal na začátku března v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) ocenění za zahraniční spolupráci. Zeman na to reagoval se slovy, že CIA ho nebude ovlivňovat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Rakouska.

Článek

„Je to vyznamenání nikoliv pro pana Koudelku, ale pro BIS. Nehodlám ovlivňovat CIA v tom, komu dá a komu nedá ocenění. Nepředpokládám, že CIA bude ovlivňovat mě, abych například neměl pocit, že zásahy BIS do výuky dějepisu jsou poněkud nepatřičné,“ prohlásil Zeman ve čtvrtek na brífinku k ukončení návštěvy v Rakousku.

Narážel na kauzu ze začátku roku, kdy BIS kritizovala výuku moderních dějin ve školách. Uvedla, že jde de facto o sovětskou verzi.

BIS, kterou Zeman dříve nazval čučkaři, dostala od CIA cenu George Teneta, uvedly ve čtvrtek Lidové noviny. Koudelka si ocenění převzal během návštěvy premiéra Andreje Babiše (ANO) v USA. Jde o prestižní cenu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Koudelka je ředitelem BIS od srpna 2016, v tajných službách pracuje od roku 1992. Prezident Zeman už dvakrát odmítl jmenovat Koudelku do hodnosti generála.

Loni v prosinci prezident označil BIS za čučkaře. Vadilo mu, že česká kontrarozvědka tvrdí, že se to v Česku hemží ruskými a čínskými špióny, ale zatím žádného neodhalila.

Reklama

Výběr článků

Načítám