Hlavní obsah

Při odchodu z dětského domova pomůže Sociální inkubátor

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně tři stovky dětí z celkové tisícovky, která v ČR každoročně opustí bránu dětského domova, skončí doslova na dlažbě. Nemají kam jít a nemají nikoho, kdo by se o ně postaral. Více než polovina z nich zůstane na ulici v osidlech drogové závislosti. Takovým koncům se už dlouho snaží předcházet sdružení Mimo domov, které začátkem příštího roku spouští projekt Sociální inkubátor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V praxi by to vypadalo tak, že pracovníci projektu si vytipují patnáctileté děti a zbývající tři roky s nimi pracují. Poskytují psychoterapeutickou pomoc, jiní jim pomáhají zajistit si po výstupu práci či bydlení,“ řekla včera při představení projektu ředitelka sdružení Mimo domov Klára Chábová. Součástí projektu bude rovněž „patron“ neboli doprovázející osoba, která bude dětem připravujícím se na odchod nablízku, a to i po odchodu z ústavu.

„Dítě na tom při odchodu z ústavu bude lépe psychicky, bude mít kamaráda, bude vědět, že má zajištěnou střechu nad hlavou,“ uvedla Chábová.

Projekt, na který do začátku přispěla 150 tisíci Nadace Vodafone, se spustí v Praze a Středočeském kraji, poté by se měl rozšířit do dalších regionů.

Poptávka je obrovská

„Poptávka je obrovská. Nejde jen o děti z dětských domovů, tento problém se může týkat i dětí z pěstounských nebo nefunkčních biologických rodin,“ uvedla Chábová.

Sdružení Mimo domov při představení projektu rovněž promítalo dokumentární film režiséra Igora Chauna Dospělým ze dne na den, který mapuje cestu několika mladých dospělých z dětského domova do běžného života.

„První týden byl hrozný, celý jsem ho probrečela, chyběli mi kamarádi,“ cituje dokument jednu z dívek. „V dětském domově jsou děti díky sponzorům materiálně zabezpečené, jsou na tom lépe než děti ze sociálně slabých rodin. Pak se najednou venku v osmnácti diví,“ uvádí ve filmu jiný chovanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám