Hlavní obsah

Spor Kalouska s Babišem kvůli urážkám ve Sněmovně soudy řešit nebudou

Aktualizováno

Spor šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska a premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně výroků ve Sněmovně soudy řešit nebudou. Odvolací středočeský krajský soud potvrdil, že slovní přestřelka, v níž Babiš označil Kalouska za „ožralu“, „zloděje zlodějského“ a člověka odpovědného za smrt několika lidí, spadá do kompetence sněmovního mandátového a imunitního výboru. Plyne to z justiční databáze.

BEZ KOMENTÁŘE: Reakce Andreje Babiše na vystoupení Miroslava KalouskaVideo: Novinky

 
Článek

Řízení o Kalouskově žalobě na ochranu osobnosti zastavil už v lednu Okresní soud Praha-západ. Odvolání Kalouska a Babiše řešil Krajský soud v Praze koncem minulého týdne. „Rozhodnutí soudu I. stupně potvrzeno,“ uvádí u příslušné spisové značky databáze Infosoud.

„Pokud je mi upíráno právo na nestranný proces, tak zcela určitě po poradě s právníkem přistoupíme k mimořádným opravným prostředkům,“ uvedl v reakci Kalousek. Imunitní výbor podle Kalouska věc projednávat nebude, protože se na něj neobrátí. „Už jsem jasně řekl, že chci jít civilní cestou, nikoli disciplinární nebo trestněprávní,“ zdůraznil.

Babiš se v červenci 2018 na plénu Sněmovny do Kalouska ostře pustil a tykal mu. Reagoval na poslancova slova o tom, že premiér při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí.

„Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech,“ prohlásil tehdy předseda vlády.

Omluvu chtěl za slova o smrti

Kalousek se domáhal omluvy především za  slova, že někoho „zabil přes padáky“. „On rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi přes padáky,“ kritizoval Babiš Kalouska za zakázku, kterou údajně podepsal na konci 90. let. Kalouskovo možné pochybení se však nikdy neprokázalo.

„Běžné urážky bych dokázal přejít. Ale pokud mě předseda vlády nepravdivě obvinil z trestných činů, to jsou výroky, které nemůžu nechat jen tak přejít,“ vysvětlil Kalousek.

Následně požádal Babiše o omluvu, premiér to ale opakovaně odmítl.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny mimo jiné vede disciplinární řízení proti poslancům. Jeho jednání jsou, na rozdíl od jednání soudů, vždy neveřejná. Výboru v současné době předsedá Stanislav Grospič (KSČM). Z 19 členů jich osm reprezentuje hnutí ANO. TOP 09 má ve výboru jediného zástupce, a to právě Kalouska.

Reklama

Výběr článků

Načítám