Hlavní obsah

Soudy ignorovaly mužovu omezenou svéprávnost, zastal se ho až Ústavní soud

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) v pondělí částečně vyhověl stížnosti muže, jemuž soud uložil platebním rozkazem zaplatit částku přes 75 000 korun. Muž byl přitom dlouhodobě hospitalizován na psychiatrii a má omezenou svéprávnost, což prvoinstanční soud ignoroval.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud.

Článek

Částku po muži vymáhala Praha 1, od níž měla jeho matka pronajatou garáž. Po smrti ženy vyzvala muže coby dědice, aby garáž vyklidil a předal. Muž, který garáž neužíval, úřadu oznámil, že s ohledem na svou hospitalizaci není s to věc řešit. Ve stejné době totiž jiný soud řešil omezení jeho svéprávnosti a přidělení opatrovníka.

Praha 1 se obrátila na Okresní soud Praha-východ, který bez ohledu na to vydal platební rozkaz na částku 75 818 plus náklady řízení. Ten potvrdil i odvolací krajský soud.

Tento postup byl podle senátu ÚS se soudkyní zpravodajkou Kateřinou Šimáčkovou nepatřičný, neboť k platebnímu rozkazu se nelze předem vyjádřit.

Soud ignoroval mužův zdravotní stav

„Platební rozkaz nelze vydat proti žalovanému, u nějž jsou s ohledem na jeho možné duševní postižení pochybnosti o jeho faktické schopnosti účinně se účastnit řízení a samostatně před soudem jednat,” připomněli soudci.

„Přitom soudu byly známy informace, které takovou schopnost stěžovatele jednoznačně zpochybňovaly. Tyto informace však okresní soud zcela ignoroval, a tím porušil ústavně zaručená práva stěžovatele,” shrnul ÚS své výhrady vůči postupu okresního soudu a zrušil platební příkaz.

ÚS připomněl, že v takovýchto případech mají soudy povinnost přijmout taková opatření, aby se i lidé s postižením mohli jednání účastnit. Jako vhodné řešení doporučili určení opatrovníka z řad advokátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám