Hlavní obsah

Piráti v Praze přebírají program komunistů. Chtějí špehovat soukromí, hřímá koaliční partner

– Praha
Novinky, Renáta Bohuslavová

Piráti v Praze chtějí skrze odběr elektřiny ve spolupráci s Pražskou energetikou zjistit, kolik má hlavní město prázdných bytů. Podle výsledků zjištění by následně mohlo dojít i k tomu, že se majitelům těchto bytů například zvýší daň z nemovitosti. To byl mimo jiné jeden z předvolebních taháků KSČM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídr pražských Pirátů a nastávající primátor Zdeněk Hřib

Článek

Pražskou koalicí hýbe další spor. Zatímco u obsazování lidí do městských firem se postupně skrze řadu kompromisů hledá křehká dohoda, další návrh Pirátů o kontrole prázdných bytů skrze odběr elektřiny ve spolupráci s Pražskou energetikou (PRE), se zdá být až ideovým sporem.

Primátor Zdeněk Hřib serveru Aktuálně řekl, že vedení města připravuje analýzu ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje (IPR) a PRE, aby město vědělo, kolik má prázdných bytů. Revize a následné řešení bytové situace je jeden z úkolů, který si rada vytyčila.

„Až budeme znát výsledky analýzy, tak teprve zjistíme, jak závažný problém představují prázdné byty pro bytovou situaci v Praze, a podle toho se začneme bavit o možných řešeních,” upřesnil Novinkám radní pro bytovou politiku za Piráty Adam Zábranský.

TOP 09: Nepřijatelné špehování

Hřibův návrh okamžitě zkritizoval koaliční partner TOP 09. Předseda strany a šéf zastupitelů Jiří Pospíšil se dokonce pustil do ostřejší výměny názorů právě se Zábranským na Facebooku.

Podle TOP 09 jde o zásah do soukromého vlastnictví. „Špehování soukromých bytů prostřednictvím elektroměrů považuji za nepřijatelný zásah do soukromí,” uvedl k celé věci Pospíšil.

Podle Zábranského by ale IPR měl pracovat s anonymizovanými daty. „Takže rozhodně nemůže dojít k únikům osobních dat či zásahům do soukromí. Špehování bychom nedopustili,” uvedl dále Zábranský.

Pirátská nebo komunistická daň

Pospíšil varoval i před následným možným vyšším zdaněním pro prázdné byty. „Daň z prázdných bytů by pak znamenala útok na základní právo občanů - právo na soukromé vlastnictví,” dodal Pospíšil.

To je totiž jedno z možných řešení. Že Praha následně na vlastníky prázdných bytů uvalí vyšší daně. Právě s takovým návrhem před komunálními volbami přišli komunisté.

„Tím, že takové byty zdaníme, donutíme majitele, aby je uvolnili pro trh. Díky tomu získáme další stovky až tisíce bytů," uvedl tehdy kandidát do zastupitelstva Jaromír Petelík. Komunisté v pražském zastupitelstvu nakonec nezískali ani jedno křeslo.

Kritikou a komunistickými praktikami se ohání i opozice. „Zásadně nesouhlasím s nápadem Pirátů zvýšit lidem daň z nemovitosti z prázdných bytů, nebo je špehovat prostřednictvím elektroměrů. Tyhle komunistické praktiky by měly byt dávnou minulostí,” reagovala místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Čižinský: Otázka vyšší daně je legitimní

Ačkoliv Piráti upozorňují, že jde o předčasnou debatu, tak se jí ale nebrání a nebrání se jí ani třetí koaliční partner Praha sobě. „Je dobré mít data o tom, jak na tom Praha je a toto může být jedna z cest,” řekl Novinkám šéf pražských zastupitelů a starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr uskupení Praha sobě Jan Čižinský

„Pro nás debata o tom je legitimní,” pokračoval na dotaz, zda podporují, aby následně prázdné byty byly zdaněny vyšší daní. Zároveň ale dodal, že by takový postup musel projít Sněmovnou a muselo by dojít ke změně zákona.

Ačkoliv podle Pirátů vzešel návrh na analýzu z jednání rady, tak radní pro majetek za TOP 09 Jan Chabr řekl, že se na radě o ničem konkrétním nebavili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Chabr, radní pro majetek a majetkové podíly na Magistrátu Prahy.

„Na radě jsme zjišťovali, kolik mají městské části volných bytů, a on řekl, že se zaobírá myšlenkou, jakou cestou bychom zjistili, jestli jsou prázdné. A toto je podle něj nejlepší řešení. Nicméně PRE říká, že nám stejně nemůže poskytnout konkrétní data, ale pouze informace po čtvrtích,” vysvětlil Novinkám Chabr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám