Hlavní obsah

ODS chce konec Klause ml. v čele školského výboru, nahradit ho má Baxa

Novinky, zpe
Praha

Občanští demokraté chtějí, aby Václav Klaus ml. skončil ve vedení sněmovního školského výboru. Strana navrhne Klausovo odvolání, nahradit ho má místopředseda strany Martin Baxa. Na úterní tiskové konferenci to řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus ml.

Článek

Stanjura řekl, že podle dohody při ustavování Sněmovny náleží post předsedy školského výboru ODS. „Požádal jsem o ujištění ostatních předsedů, že platí dohody. Za nového předsedu výboru navrhneme Martina Baxu,“ uvedl Stanjura.

Dodal, že ODS náleží ve výboru tři místa, v současné chvíli se ale spokojí se dvěma. Klaus ml. už totiž není členem ODS, strana ho v polovině března vyloučila kvůli výrokům o židovských transportech ve Sněmovně a následnému přirovnání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi.

Straně také vadilo, že Václav Klaus ml. otevřeně podporuje vystoupení ČR z EU, zpochybňuje účast vojáků AČR ve vojenských misích nebo se účastní akcí pořádaných problematickými organizacemi.

Sám Klaus ml. na vedení výboru nerezignuje. „Předsedu výboru volí členové. Když někdo navrhne někoho jiného, budou tajné volby a bude případně zvolen jiný předseda. To je vše,“ napsal Novinkám Klaus ml. Zvoleného předsedu následně musí potvrdit celá Sněmovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám