Hlavní obsah

Každý den přibude rybník, slibuje Toman

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý den obnovený, opravený nebo nový rybník slibuje v příštích třech letech ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Pomoci mají v boji se suchem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem ke klimatickým změnám vnímáme, že je ohrožena voda. V současné době je chráněna jako ostatní přírodní zdroje, třeba uhlí. Podle nás by ale měla být prioritou číslo jedna,“ řekl v pátek ministr Toman u příležitosti Světového dne vody.

Do tří let chce ministerstvo ve spolupráci s Lesy ČR opravit, rekonstruovat či odbahnit 750 rybníků a malých vodních nádrží, vzniknout má také sto nových rybníků.

Voda by měla být prioritou číslo jedna
Miroslav Toman, ministr zemědělství

Podle Tomana jde o pokračování stávajících dotačních titulů, ale i o nové. Stát plánuje na obnovu rybníků poskytovat 80 procent z rozpočtu, zbytek bude ze soukromých peněz. Lesy ČR podle něho plánují vznik 73 nových vodních nádrží a dalších 292 obnoví nebo opraví.

Na nebezpečí sucha v pátek upozornil i ministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO). „Máme za sebou pět suchých let, nejvíce od roku 1918. Loňský rok byl v některých parametrech sušší než drastický rok 1947,“ uvedl. Jakkoli se podle něho může zdát, že jsme měli zimu velmi bohatou na sníh, kdy jej napadlo několik miliard kubíků, některé oblasti jsou stále ve stavu sucha. „Jde třeba o jižní Moravu nebo Polabí,“ upozornil Brabec.

Udržet vodu na našem území

„V České republice stále spadne ročně kolem šedesáti miliard kubíků vody, musíme ji ale udržet na našem území, aby se vsakovala. Musíme připravit jak přehradní nádrže, tak rybníky a mokřady,“ podpořil Tomana.

Na omezení následků sucha a řešení nedostatku vody vydalo ministerstvo zemědělství podle Tomana od roku 2015 už více než 29 miliard korun. Šest miliard má připraveno na rozvoj vodovodů v obcích a napojení na systémy a vodní zdroje s dostatečnou kapacitou.

Velké investice se plánují také do stavby přehrad, třeba pod plánovanou Skaličkou v povodí Bečvy pokračují výkupy pozemků. Dokončené jsou studie proveditelnosti středočeských Kryr, Senomat a Šanova, projektové práce se uskutečňují rovněž na větší přehradě ve Vlachovicích, pro niž chce ministerstvo brzy vládě předložit návrh na výkup pozemků. Podaná je také žádost o vydání územního rozhodnutí k Novým Heřminovům.

Reklama

Výběr článků

Načítám