Hlavní obsah

Pevná část důchodů se znovu zvýší, zásluhovost sníží

Právo, Jakub Svoboda

Českým důchodcům od příštího ledna stejně jako letos vzrostou penze v průměru o 900 korun měsíčně. Dohodly se na tom vládní ANO a ČSSD. Protože však jen samotná valorizace by takto vysoký růst důchodů nezajistila, ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) navrhuje znovu ještě zvýšit základní výměru penze, a to ze současných 10 na 10,6 procenta průměrné mzdy.

Foto: Michal Hron, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh již posvětily špičky vládních stran, sdělila ve středu Právu mluvčí MPSV Barbara Hanousek Eckhardová s tím, že penze se díky tomuto opatření navýší všem důchodcům o 210 korun. Další růst pak obstará valorizace.

Naposled se základní výměra zvýšila v lednu letošního roku, a to na deset z devíti procent průměrné mzdy, procentní výměra důchodů stoupla o 3,4 procenta.

Průměrný důchod od ledna vzroste o 916 korun
Barbara Hanousek Eckhardová, mluvčí MPSV

Navrhované opatření, tedy zvýšení základní výměry starobního důchodu, posiluje princip solidarity. Všem se sice přidá stejně, ale relativně více si polepší lidé s nižšími důchody.

Starobní důchod se skládá z pevné a procentní části. Pevný díl je pro všechny stejný, v zásluhové procentní výměře se odrážejí odpracované roky a výše výdělků a odvodů. MPSV už podle Eckhardové poslala do meziresortního připomínkového řízení návrh novely, která zvýšení průměrného starobního důchodu v roce 2020 o celkových 900 korun zajistí.

Dvě stovky navíc pro každého

„Konkrétním opatřením je zvýšení základní výměry na 10,6 procenta průměrné mzdy, což přispěje ke zvýšení důchodů v lednu příštího roku přibližně o dalších 210 Kč. Tento návrh byl v pondělí schválen koaliční radou,“ dodala mluvčí.

Penze se automaticky valorizují podle poloviny růstu reálných mezd a podle růstu cen, což ani připravovaná novela nemění. Zvýšení důchodů podle těchto zákonných valorizačních pravidel by podle MPSV znamenalo od ledna růst základní výměry o 240 korun na 3510 korun. „Se zahrnutím připravené novely – základní výměra se zvýší o 450 Kč na 3720 Kč a procentní výměra se zvedne o 4,6 procenta – se průměrný důchod v úhrnu zvýší o 916 Kč,“ uvedla Eckhardová.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) po pondělním jednání koaliční rady uvedla, že návrh zákona, který růst důchodů upraví, předloží MPSV vládě do dvou týdnů. Zvyšování důchodů od ledna má pro rozpočet znamenat výdaje navíc kolem 7,5 miliardy korun.

Pro výpočet valorizace penzí vláda potřebuje znát údaje o růstu spotřebitelských cen a mezd. Pro valorizaci od ledna 2020 jde o růst cen od července 2018 do června 2019 a růst reálných mezd za loňský rok.

„Podle posledních odhadů pro zvýšení důchodů v řádném termínu od ledna 2020 předpokládáme růst cen ve výši 2,3 procenta. Použit přitom bude růst cen měřený růstem indexu životních nákladů domácností důchodců. Předpokládá se, že růst tohoto indexu bude rychlejší než obecná inflace, kterou MPSV odhaduje v rozhodném období na 2,2 procenta,“ informovala Právo Eckhardová.

„Růst reálné mzdy v roce 2018 předpokládáme na úrovni 5,8 procenta. Vycházíme z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) ze začátku letošního března, který může být mírně upřesněn finální revizí ze strany ČSÚ v červenci 2019,“ doplnila mluvčí. Statistici na začátku března uvedli, že za celý rok 2018 dosáhla průměrná mzda 31 885 korun.

Zákonná valorizace penzí od ledna 2020 vypočtená z aktuálně známých statistických indexů by podle Eckhardové představovala zvýšení průměrného samostatně vypláceného starobního důchodu o 5,2 procenta, tedy o minimálně 707 korun.

Výběr článků

Načítám