Hlavní obsah

Za majitele pole se ve sporu s církví postavil Ústavní soud

Právo, pko

Spor o pole vedený mezi soukromníkem a římskokatolickou farností Bohuňovice na Olomoucku se musí znovu otevřít. Rozhodl tak v úterý Ústavní soud (ÚS), který zrušil rozhodnutí justice o tom, že mužova smlouva o koupi pozemku je neplatná, neboť převod historického církevního majetku znemožňovalo blokační ustanovení zákona o půdě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ústavní soudce Jaroslav Fenyk

Článek

Muž koupil pole od Pozemkového fondu v roce 2009. Jenže po rozhodnutí obecných soudů o pozemek zase přišel, bohuňovická farnost totiž uspěla se žalobou, že převod pozemku je neplatný a že nadále patří státu. Farnosti to otevřelo cestu k uplatnění nároku podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Muž rozhodnutí napadl ústavní stížností.

Senát se soudcem zpravodajem Jaroslavem Fenykem upozornil, že ÚS v dřívějších rozhodnutích dospěl k závěru, že za určitých podmínek lze blokační ustanovení prolomit, což konstatoval i nyní.

„Nelze klást stěžovateli, kterému byl Českou republikou nabídnut pozemek ke koupi, za vinu, že uvěřil prohlášení státního orgánu o tom, že je vše právně v pořádku a pozemek lze převést. Byla-li u stěžovatele dána existence dobré víry, bylo povinností soudů zvážit, zda je i zde namístě konstatovat prioritu majetkového zájmu evidované právnické osoby zřízené církví, anebo zda je přiléhavější poskytnout ochranu stěžovateli jako nabyvateli dotčeného pozemku,“ konstatoval ÚS.

Případ se tak vrací zpět k okresnímu soudu v Olomouci, který by měl znovu prověřit a zohlednit všechny okolnosti sporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám