Hlavní obsah

Budovy Transgasu začnou mizet na přelomu března a dubna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Demolice komplexu budov někdejšího centrálního dispečinku Transgas na Vinohradské třídě začne na přelomu března a dubna. Snahy města i aktivistů, kteří usilovali o zachování výjimečné ukázky brutalistní architektury, se zřejmě nenaplní. Přípravné práce předcházející demolici již nějaký čas probíhají.

Foto: Novinky

Přípravné práce k demolici souboru objektů Transgas.

Článek

Na lukrativní parcele v blízkosti Václavského náměstí, kterou vlastní společnost HB Reavis, by měl vzniknout nový dům. Případný zájemce by v případě rychlého jednání mohl získat i stávající budovy.

„Samotnou demolici plánujeme zahájit na přelomu měsíce března a dubna. V tuto chvíli stále pokračují přípravné práce,“ sdělil za společnosti HB Reavis Jakub Verner.

„Ke konci měsíce března také zahájíme demontáž střešních krytin. Průběžně se sundává žulové opláštění bývalého centrálního dispečinku,“ dodal Verner. Po obvodu věžových budov je instalováno lešení a v příštích 14 dnech budou u budovy sestaveny dva věžové jeřáby, které budou přemisťovat demontovaný materiál. Demolice by měla trvat několik měsíců.

Praha chtěla komplex pro úředníky

Magistrát koncem února přišel s návrhem, že budovu koupí a nastěhuje do ní několik stovek úředníků. Majitel však nabízenou cenu neakceptoval.

Na komplex budov, který přes svou unikátnost nezískal památkovou ochranu, je povolení k demolici vydáno již od ledna.

Komplex tří budov vznikl v letech 1972 až 1978. Pod dílem jsou podepsáni Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický.

Záznam: Začíná demolice souboru budov TransgasVideo: Novinky

O záchranu budov se zasazoval Klub za starou Prahu a někteří odborníci, kteří stavbu označovali za ukázku stylově syntetické architektury 70. let, spojující prvky brutalismu, technicismu i postmoderny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám