Hlavní obsah

Silný vítr se vrací, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na středu se vrátí silný vítr, varoval v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Má být slabší než vichřice Eberhard, která v neděli a v noci na pondělí způsobila rozsáhlé výpadky proudu. Foukat má hlavně v západní polovině Čech, na severu Moravy a ve Slezsku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výstraha meteorologů před silným větrem.

Článek

Přes střední Evropu od západu postupuje frontální systém, ve kterém bude během noci na středu jižní až jihozápadní vítr postupně zesilovat. V Olomouckém a Moravskoslezském kraji a také na Frýdlantsku v Libereckém kraji bude v nárazech dosahovat až kolem 70 km/h. Okolo poledne částečně zeslábne.

Západní polovinu Čech zasáhne jihozápadní až západní vítr ve středu ráno, postihne Prahu a Středočeský kraj, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a část Jihočeského kraje (Blatná, Český Krumlov, Kaplice, Milevsko, Písek, Prachatice, Soběslav, Strakonice, Tábor, Týn nad Vltavou, Vimperk, Vodňany). V nárazech bude vítr místy dosahovat 55 až 70 km/h. Částečně zeslábne až během večera.

Vítr podle meteorologů může způsobit škody v lesích i na budovách. Se silným větrem se Česko potýkalo v minulých dnech, kdy vichřice Eberhard způsobila rozsáhlou energetickou i dopravní kalamitu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám