Hlavní obsah

V Krkonoších hrozí pád velkých lavin, varuje horská služba

V Krkonoších od úterý opět platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Za poslední dny napadlo na ledovou krustu asi 30 centimetrů sněhu za působení silného větru. Výjimečně mohou padat laviny velkých rozměrů. Upozorňuje na to web krkonošské horské služby.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tento stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí. Na hřebenech Krkonoš je okolo 230 centimetrů sněhu. Nový sníh padal za silného jižního, později západního větru, větší množství nového sněhu je na závětrných svazích.

„V polohách pod 1200 metrů nad mořem byly srážky smíšené až dešťové. Sněhová pokrývka je ve spodních vrstvách mokrá. Mohou se vyskytnout laviny deskové a laviny z klouzavého sněhu,” uvedl na webu Pavel Cingr z krkonošské horské služby.

Horská služba nedoporučuje vstupovat na svahy se sklonem větším než 35 stupňů. „V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu,” uvedla na webu horská služba.

Na hřebenové Luční boudě v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno minus osm stupňů Celsia, skoro jasno a kolem 230 centimetrů sněhu. Na Sněžce bylo ještě asi o půl stupně méně a vítr dosahoval rychlosti přes 60 kilometrů v hodině, tedy už podstatně méně než v minulých dnech, kdy meteorologové zaznamenali na nejvyšší české hoře vítr o síle orkánu.

Přesto ani v úterý ráno se horní úsek lanovky na Sněžku kvůli silnému větru nerozjel. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu.

Lavinové nebezpečí krkonošská horská služba vyhlásila v této zimní sezoně poprvé 10. prosince, tehdy šlo o první stupeň. Po silném sněžení v první polovině ledna platil mezi 15. a 18. lednem dokonce čtvrtý lavinový stupeň, který bývá v Krkonoších vyhlašován výjimečně.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy U Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

Reklama

Výběr článků

Načítám