Hlavní obsah

Čech zahynul v Rakousku pod lavinou

• Aktualizováno

V rakouském lyžařském resortu Kühtai zahynul v sobotu odpoledne pod lavinou 27letý Čech, uvedla agentura APA. Masa sněhu ho strhla během pěší túry, na kterou se vydal s 28letým krajanem.

Foto: Profimedia.cz

Lyžařské středisko Kühtai na západě Rakouska

Článek

Pod sněhem zůstal pouze mladší Čech. Zával ho strhl s sebou asi 50 metrů. Druhý kolega ihned volal záchranáře.

Oba rekreační sportovci se vydali přes severní stěnu na Zwölferkogel (2988 m) a dále na pěší stezku na východní straně směrem k Speichersee Finstertal (2335 m). Když se pohybovali ve velmi strmém terénu podél jezera, z neznámých příčin se kolem 15.30 uvolnila lavina.

Zával strhl s sebou mladšího muže asi 50 metrů. Jeho kolega okamžitě volal záchranáře. Vzhledem k tomu, že muži s sebou neměli lavinové vybavení, s hledáním se začalo až po příjezdu záchranářů. Těm pomohl speciálně vycvičený pes, muže ale dostali z laviny už mrtvého.

Další pády lavin

V Rakousku spadly během soboty další tři laviny. Lavinové jazyky se uvolnily u městečka Reutte nedaleko německých hranic. Záchranáři vyhrabali pět lidí, z nichž jeden byl už mrtvý, další čtyři zranění.

Kolik lidí, ale masa sněhu uvěznila, není zatím jasné, proto stále pokračuje pátrání. Záchranáři pokračují v prohledávání dvou z nich - mají totiž další signály ze zařízení, jež u sebe lidé nosí pro případ zavalení lavinou. Zasypaní by měli být turisté z Německa.

Další lavina spadla v Hintertuxu, tentokrát ale vše dobře dopadlo, 32letý německý turista přežil pád masy sněhu bez úhonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám