Hlavní obsah

Faltýnkův syn koupil vilu od stíhaného podnikatele, jeho firma dostávala zakázky

Jiří Faltýnek, syn místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, o něhož se policie zajímá v souvislosti se zakázkou na výběr mýtného, koupil před časem levně vilu od jednoho z podnikatelů, který byl zadržen v souvislosti s případem možných manipulací se zakázkami v městské části Brno-střed, napsala MF Dnes.

Foto: Anna Vavríková / MAFRA, Profimedia.cz

Jiří Faltýnek na jednání brněnského zastupitelstva

Článek

Faltýnek junior v minulosti seděl ve vedení městské firmy Teplárny Brno. Od ní opakovaně získala zakázky v hodnotě stovek milionů korun stavební firma podnikatele Ivana Trunečky, který podniká se svým otcem.

Trunečka je jedním z podezřelých v kauze možné manipulace zakázek v části Brno-střed a zároveň člověkem, od něhož si Faltýnek výhodně pořídil luxusní dům.

Faltýnek v rámci Tepláren Brno působil coby místopředseda představenstva a šéf dozorčí rady. Rok nato, co ve firmě zasedl, si podle MfD koupil od firmy, v níž figuruje Trunečka starší, za 1,8 milionu korun rozestavěný dům ve Vranově u Brna.

Faltýnek potvrdil, že Trunečku zná, ale odmítl, že by mohl ovlivnit zadávání veřejných zakázek. Připomněl rovněž, že policie jej v souvislosti s nynějším vyšetřováním nekontaktovala.

Pět obviněných ve vazbě

Městský soud v Brně uvalil v sobotu vazbu na pět z devíti obviněných lidí, které policie podezírá z korupce při zakázkách na radnici Brno-střed. Soud tak vyhověl žalobci u všech jeho pěti návrhů. Do vazby míří radní Jiří Švachula (ANO), vedoucí investičního odboru Petr Liškutin a podnikatelé Petr Kalášek, Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka.

Jak zjistilo Právo, detektivové se zajímají o zakázky na stavební práce, které prověřují už od roku 2016.

„Protiprávního jednání se mají dopouštět takovým způsobem, že byly veřejné zakázky na stavební práce zadány předem vybraným stavebním společnostem, od kterých je inkasována po podpisu konkrétní smlouvy o dílo dohodnutá finanční částka,“ uvádí se v soudním dokumentu.

Tzv. plnění mělo být údajně ve výši deseti procent z ceny zakázky bez DPH. Podle policistů šlo o peníze v řádech milionů korun, které si prý podezřelí rozdělovali podle předem dohodnutého klíče.

Policie zasahovala ve čtvrtek na více místech a podle dostupných informací vyšetřuje i druhou větev případu, která údajně souvisí s děním kolem mýtného tendru. Detektivové se zaměřili na schůzky mezi zástupci firmy Kapsch, místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek hovoří s novináři před svým domem v Prostějově

Pojítkem obou větví by mohl být právě Švachula, který není jen řadovým komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo.

Reklama

Související témata:

Související články

Na radnici v Brně se kšeftovalo se zakázkami

Druhá ze čtvrtečních razií Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zcela ochromila radnici Brno-střed. Jak zjistilo Právo, detektivové se zajímají...

Výběr článků

Načítám