Hlavní obsah

Vítr láme stromy a odnáší střechy. Kalamitní stav vyhlásili energetici v pěti krajích

Aktualizováno

V Česku v neděli odpoledne zesiluje vítr. V Karlovarském kraji láme stromy, a dokonce odnesl část střechy finančního úřadu v Ostrově. Bez proudu bylo kolem osmé hodiny večer 130 000 domácností. V jižních Čechách, na Vysočině, v Karlovarském kraji a částech Plzeňského a Středočeského kraje vyhlásili energetici kalamitní stav.

Foto: Ostrov město, ČTK

Utržená střechy finančního úřadu v Ostrově na Karlovarsku

Článek

Vítr působí problémy v dopravě jak na silnicích, tak na železnici. Hasiči mezi druhou hodinou odpoledne a osmou hodinou večer vyjížděli v Česku k více než 500 zásahům. Hlavně na západě a jihu Čech a také na Vysočině.

Foto: Novinky

Energetiky vyhlášený kalamitní stav v krajích

Tam během večera dramaticky přibylo poruch dodávek elektřiny, bez proudu je 15 000 domácností. Energetici společnosti E.ON proto vyhlásili kalamitní stav. Nejvíce je postižena oblast kolem Velkého Meziříčí. Celkem evideje E.ON na jihu Čech a na Vysočině 40 000 odběrných míst bez proudu.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Strom na silnici poblíž Volar

ČEZ eviduje 90 000 odběrných míst bez elektřiny, vyhlásil kalamitu v Karlovarském kraji a také částech Plzeňského a Středočeského kraje. Týká se Klatovska, Plzně, severního Plzeňska, Rokycanska a Tachovska respektive Benešovska, Mladoboleslavska, Příbramska, Prahy-východ a Prahy-západ.

Problémy na železnici

Popadané stromy zastavily vlakovou dopravu z Českých Budějovic do Rakouska i na Benešov. Místo vlaků jezdí autobusy.

Vlaky nejezdí ani mezi Nymburkem a Sadskou ve Středočeském kraji.

Na Karlovarsku vzal vítr střechu finančního úřadu v Ostrově. Podle starosty Ostrova Jana Bureše se nikomu nic nestalo, spadlé trosky střechy ale zavalily zaparkovaná auta a poškodily je. „Sedm je hodně poničených, jedno méně, dalším třem autům se to vyhnulo, ale budou se odtahovat," řekl Bureš.

Podle Josefa Cinka z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu naměřily přístroje v neděli odpoledne nejsilnější náraz větru v Aši, kde dosáhl rychlosti přes 115 kilometrů v hodině. Na Klínovci měl vítr rychlost 104 kilometrů a v Krásném Údolí téměř 94 kilometrů za hodinu.

Bez proudu je v kraji 15 000 odběratelů.

Foto: Bureš/facebook Jan, ČTK

Silný vítr utrhl část střechy finančního úřadu v Ostrově na Karlovarsku

Na řadě míst Karlovarského kraje silný vítr doprovázely i bouřky. V následujících hodinách bude vítr ještě pravděpodobně sílit. Na horách může v noci a ráno dosáhnout až síly orkánu, tedy rychlosti více než 118/ km/h.

Bez proudu jsou stále tisíce domácností

Vážná začala být během podvečera i situace na jihu Čech. Energetici tam vyhlásili kalamitní stav. Bez proudu bylo kolem sedmé hodiny večer asi 11 500 domácností.

„Počet poruch v distribuční síti se v posledních dvou hodinách prudce zvýšil, aktuálně evidujeme v jižních Čechách 19 poruch na vedení vysokého napětí,” sdělila odpoledne Novinkám mluvčí firmy E.ON Martina Slavíková.

Nejvíce jsou zasaženy Českokrumlovsko a Jindřichohradecko.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Silný vítr zaměstnal hasiče na Karlovarsku

V Plzeňském kraji láme vítr stromy, které padají na silnice. Na Šumavě začaly stoupat hladiny řek na první povodňový stupeň. Kromě polámaných stromů hasiči také likvidovali utržené plechy a jeden spadlý štít na stodole, řekl ČTK řídící důstojník krajských hasičů Jaroslav Hrdlička.

Na první povodňový stupeň stoupla po deštivém dni Otava v Rejštejně a v Sušici na Šumavě a Křemelná ve Stodůlkách, v sousedním Jihočeském kraji je první povodňový stupeň na Teplé Vltavě v Lenoře, Povodí Vltavy uvádí první povodňový stupeň na jihu Čech také na Blanici u Blanického mlýna.

Silný vítr sužoval Česko i v sobotu, lámal stromy a tisíce domácnosti byly bez proudu. Vážná byla situace ve Střelicích na Brněnsku, kde je bez proudu 1100 domácností. „Silný vítr tady vyvrátil stromy, které zpřetrhaly vodiče elektrického vedení, dokonce zde hořel sloup, takže jsme museli přivolat hasiče,” sdělila Slavíková.

Anketa

Způsobilo vám nynější větrné počasí nějaké škody na majetku?
Ano
16,7 %
Ne
83,3 %
Celkem hlasovalo 54 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám