Hlavní obsah

Teploty až k 20 stupňům, ochlazení i bouřky. Počasí bude aprílové

Ačkoliv sotva začal březen, počasí se v nadcházejícím týdnu bude nést v typicky aprílovém duchu. Přes území ČR budou přecházet jednotlivé frontální systémy, v rychlých proměnách teploty vzduchu se dokonce vyskytnou bouřky. Dvakrát v týdnu se teplotně přiblížíme 20 stupňům, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Sněhové zpravodajství 4.3. 2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

První příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu čekáme už během pondělního dne, utne jej ale příchod výrazné studené fronty. Teploty tak budou kulminovat na různých místech země s jinými hodnotami. Už před polednem začne na západě přibývat oblačnosti a teploty se tam dostanou nejvýše na 12 stupňů. V Praze bude nejtepleji kolem poledne, kdy teploty vystoupí na 15 stupňů. Nejtepleji bude na Moravě a ve Slezsku, kde teplé proudění bude mít ještě čas do 16 hodin vyhnat teploměry až k 20 stupňům. V tu dobu už bude na západě pouhých 7 stupňů, přičemž zesilující vítr srazí pocitovou teplotu až na nulu.

Studený vpád do vyhřátého vzduchu bude mít na některých místech za následek i bouřky, které pro tuto dobu nejsou ještě úplně typické. „Na čele studené fronty se může vyskytnout pár bleskových výbojů,“ uvedla Honsová.

Úterý bude ve znamení studeného severozápadního proudění, během dne se očekává velká oblačnost, bude oblačno až zataženo s občasnými dešťovými přeháňkami, které budou od 700 metrů sněhové. Ranní teploty klesnou na 5 až 1 stupeň, odpolední vystoupí na 6 až 10. „Pro Moravu a Slezsko to ve srovnání s pondělím znamená sešup o 10 stupňů,“ upozornila Honsová. Čerstvý vítr bude podle ní slábnout až odpoledne.

Ve středu do počasí u nás promluví přechod další fronty, tentokrát teplé. Zpočátku bude polojasno až oblačno, od západu bude ale oblačnosti přibývat až na zataženo s dešťovými přeháňkami. „A protože je to teplá fronta, pršet bude i na horách,“ připomněla Honsová. Ráno se ochladí na 4 až 0, denní maxima budou činit 11 až 15 stupňů.

Ve čtvrtek se ocitneme v teplém jihozápadním proudění, které ale večer opět rázně ukončí další relativně výrazná studená fronta, odehraje se tedy podobný scénář jako v pondělí. Na začátku dne bude polojasno až oblačno, postupně od západu bude oblačnosti přibývat až na zataženo s deštěm. Ojediněle se mohou opět vyskytovat i bouřky. Ráno klesnou teploty na 7 až 3 stupně, odpoledne se pak budou pohybovat vysoko, a to mezi 16 až 20 stupni. „Je možné, že budou překonány rekordy pocházející z roku 1920,“ poznamenala Honsová. Na přicházející studené frontě ovšem bude opět zesilovat vítr.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Nezvykle teplý konec února začíná probouzet přírodu. Pupeny vrby jívy, lidově nazývané kočičky, u přírodního jezera Poděbrady u Olomouce.

V pátek opět přijde studené severozápadní proudění. Měla by převládat postupně proměnlivá oblačnost, zejména zpočátku dne s četnými dešťovými přeháňkami, které budou od 900 metrů znovu sněhové. Ráno zaznamenáme 6 až 2 stupně, odpoledne pak zůstanou teploty mezi 6 až 10.

V pátek opět přijde studené severozápadní proudění. Měla by převládat postupně proměnlivá oblačnost, zejména zpočátku dne s četnými dešťovými přeháňkami, které budou od 900 metrů znovu sněhové. Ráno zaznamenáme 6 až 2 stupně, odpoledne pak zůstanou teploty mezi 6 až 10.

Na sobotu pak modely předpovídají další frontální systém. Bude oblačno, postupně až zataženo, opět s deštěm nebo přeháňkami, jež budou od 1000 metrů sněhové. Ráno klesnou teploty na 4 až 0, odpoledne vystoupí na 6 až 10 stupňů.

V neděli bude nadále oblačno, přechodně i polojasno, místy s dešťovými přeháňkami, od 1000 metrů stále sněhovými. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 6 až 2 stupni, maxima budou činit 8 až 12 stupňů.

Výběr článků

Načítám