Hlavní obsah

Demokracii vytlačuje oligarchie a političtí šmejdi, píše ČSSD v manifestu

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

ČSSD musí zabránit nástupu oligarchie, píší ve svém programovém manifestu sociální demokraté. Varují zároveň proti „politickým šmejdům“, kteří rostou díky sváru ve společnosti. V sobotu pokračuje v Hradci Králové sjezd ČSSD, na kterém strana zahajuje programovou debatu na příští roky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roman Onderka a Jan Hamáček na sjezdu ČSSD

Článek

„Do budoucna nás čeká další zápas, příjmové nůžky se rozevírají a byznysu i politice začíná dominovat skupina těch nejbohatších. Demokracii začíná vytlačovat oligarchie. Tomu musíme zabránit, to je úkol pro sociální demokraty,“ píše ve svém manifestu ČSSD.

Ta sedí ve vládě s hnutím ANO miliardáře Andreje Babiše, kterého „oligarchou“ nazývá především pravicová opozice.

„Političtí šmejdi”

ČSSD se však vymezuje i proti jiným stranám. „Ve společnosti se rozmohli 'šmejdi', kteří jsou ochotni pro zisk podvádět i bezmocné důchodce a prodávat jim bezcenné zboží za horentní sumy. Stejně bezohlední jsou i 'političtí šmejdi', hnutí na jedno použití, která pro hlas udělají cokoliv,“ dodávají.

Taková hnutí podle sociálních demokratů parazitují na rozporech ve společnosti. „Ale místo snahy je řešit a mírnit naopak vyvolávají nenávist a strach. Svou kořist hledají mezi lidmi, kteří se třicet let po sametové revoluci necítí jako její vítězové, ale oběti. Jejich frustrace je vede k volbě radikálních hnutí,“ píše ČSSD.

Její slova míří zřejmě na SPD Tomia Okamury, které představitelé soc. dem. označují za extremistické a odmítají s ním spolupracovat.

Programový manifest se skládá především z obecných frází. Strana staví na podpoře rodiny, pracujících i seniorů, pomáhat chce především slabším.

ČSSD se v dokumentu ptá, k čemu je lidem v dluhové pasti svoboda cestovat po světě, jestliže nemají peníze ani na školní lyžařský kurz pro děti.

„Pro více než milion lidí zasažených exekucemi svoboda neznamená jen nové šance, ale mnohem více pád do dluhové pasti a mnohdy rozklad jejich životů. Pro ty všechny tu musí být sociální demokracie,“ píše strana.

„Ne otroctví“

„Záleží nám na tom, aby žila nejen města, ale i venkov. Bohatství se dnes koncentruje ve městech a z venkova se stává depresivní místo bez perspektivy. Nestojíme o jeho vylidňování. Mladí lidé musejí vidět perspektivu i v malých obcích,“ dodala ČSSD.

Strana prý podporuje vlastenectví: „Ne však takové, jaké se vymezuje vůči ostatním. Naše vlastenectví je pozitivní, směřuje k podpoře kultury a kulturního dědictví, vzdělání, českého jazyka nebo krajiny.“

„Poctivě pracující člověk nesmí žít v chudobě a být otrokem práce,“ uvedla soc. dem.

Dbát chce o to, aby pracovních míst přibývalo. Navrhnout chce zároveň zkrácení pracovní doby při zachování stávající mzdy. Předseda ČSSD Jan Hamáček už před týdnem naznačil, že by se mohlo jednat o půl hodiny týdně.

„Navrhujeme sdílená pracovní místa, která by pomohla pracovnímu uplatnění žen-matek či seniorů,“ dodává dokument.

Vést chce strana také debatu o zásadní změně daňového systému. „Aby daňové břemeno nebylo jako doposud z 85 % neseno zdaněním práce a spotřeby,“ píše soc. dem.

V Evropské unii se ČSSD zasadí za snížení hospodářských a sociálních rozdílů mezi státy. „Není dobrou vizitkou, když patnáct let po vstupu do EU pokulháváme za západními zeměmi. Proto za prvořadé pokládáme sbližování sociálních a spotřebitelských standardů a kvality života,“ uvedla strana.

Reklama

Výběr článků

Načítám