Hlavní obsah

Petříček bude v USA lobbovat za přijetí Zemana a Babiše

Novinky, Renáta Bohuslavová

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) bude tento týden na své cestě do USA lobbovat za to, aby byli do Ameriky pozváni premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman. Ten již loni uvedl, že ho americký prezident Donald Trump do Bílého domu pozval, následně měl ale schůzku odložit a Zeman nakonec minulý týden přiznal, že schůzka je nepravděpodobná.

Foto: Novinky

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

„Jsem přesvědčen, že je reálné, že se podaří domluvit schůzku na té nejvyšší úrovni. Mám i signály, že tam je ze strany zahraničních partnerů zájem. Budu apelovat na americkou stranu, aby to byla schůzka na nejvyšší úrovni,” uvedl ministr zahraničí Petříček na dotaz novinářů, zda se podaří vyjednat schůzku přímo pro Zemana.

O setkání s Trumpem mluvil Miloš Zeman během minulých let několikrát. Oficiální pozvání mělo dokonce podle Hradu dorazit koncem roku 2016.

„Donald Trump v rozhovoru ocenil skutečnost, že prezident republiky byl jediným evropským prezidentem, který ho veřejně podpořil ještě před listopadovými volbami v USA,“ uvedl tehdy Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Schůzka se měla uskutečnit na konci dubna 2017, kdy měl Zeman obdržet ocenění významných židovských organizací, které v předchozím roce ocenily i Trumpa. Americký prezident měl na oplátku přijmout pozvání do České republiky. K návštěvě ani jednoho státníka však nedošlo.

Babiš má cestu otevřenější

Po své ose si podle informací Práva z minulého týdne schůzku vyjednává také premiér Andrej Babiš. „O pozvání se mluví už dlouho. Zatím nic oficiálního není a v této chvíli není ani žádné oficiální pozvání,” uvedl pro Právo minulý týden.

Ministr zahraničí Petříček v úterý připomněl, že Babiš k vyjednání schůzky diplomaty z ambasády potřebuje a že i pro něj se bude schůzku snažit domluvit. Cestu má podle něj otevřenější než Miloš Zeman.

„Myslím, že pan premiér potřebuje ministerstvo zahraničních věcí, protože je to minimálně ambasáda, která bude dojednávat konkrétnosti. Věřím, že i pan premiér ocení nakonec, že mu v tom ministerstvo zahraničí pomůže,” doplnil ministr.

V USA by Petříček chtěl řešit i otázku bezpečnosti a konkrétně té kybernetické, přičemž nejde podle něj jen o současnou kauzu kolem firem Huawei a ZTE. Na dotaz novinářů uvedl, že s ním na zahraniční cestu jedou i členové kybernetického úřadu a tajných služeb, ale nikoho nejmenoval.

Petříčkova návštěva USA potrvá od středy do soboty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám