Hlavní obsah

Archeologové našli ostatky zpovědníka krále Přemysla Otakara II.

• Aktualizováno
Právo, Pavel Orholz

Archeologové narazili v rámci záchranného a geofyzikálního průzkumu v klášterním kostele Obětování panny Marie v Českých Budějovicích na hrobku Jindřicha Libraria OP (Ordo Praedicatorum, Řád bratří kazatelů) z 13. století. Ve středu zkoumali vnitřek za zdí kostela odborníci ze sdružení Naše historie s kamerou a potvrdilo se, že ostatky převora jsou uložené v dřevěné schráně.

Nález ostatků zpovědníka krále Přemysla Otakara II.Video: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Za patnácticentimetrovou dozdívkou se opravdu nachází dutina s gotickým obloukem. Jsou tam písemnosti, nápisy na stěnách a také dřevěná schrána. Jsme v kostele, máme v zazděné nice dřevěnou schránu, no a co by to bylo jiného? Musí to být jednoznačně ostatky někoho významného. Vezmeme-li v úvahu písemnosti, téměř jistě se jedná o ostatky Jindřicha Libraria,“ sdělil Právu na místě výzkumu Jiří Šindelář z organizace Naše historie.

Upozornil, že Jindřich byl prvním představeným českobudějovického kláštera a podle barokních legend byl i přítelem, zpovědníkem a důvěrníkem zakladatele Českých Budějovic Přemysla Otakara II.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Zavádění sondy do tajné skrýše v klášteře v Českých Budějovicích.

Podle ředitele českobudějovických památkářů Petra Pavelce není odkrývání hrobů v církevních stavbách až tak výjimečné. „Často jsou to věci velmi zajímavé. V jižních Čechách proběhla ta nejdůležitější věc před pár lety, když se zkoumala hrobka Rožmberků ve vyšebrodském klášterním kostele. Z hlediska Českých Budějovic je to ale mimořádně významná záležitost, protože se bavíme o člověku, který stál u počátku klášterního areálu,“ míní Pavelec. Podle něho byla nika odkryta už na konci devatenáctého století.

„Nálezy, které tam byly, se prozkoumaly a znovu se nika zazdila. Tehdy však nebyla situace dobře archeologicky zmapovaná. Není to podrobné. Mluví se o tom, že tam například byla dřevěná socha ležícího člena řádu, ale nikdo neví, jak socha vypadala,“ konstatoval Pavelec. Doplnil, že nyní se bude jednat o tom, zda je niku možné znova odkrýt. „Předmětem jednání bude možnost prozkoumání ostatků a určitě bude zajímavé podívat se i na stěny, protože pod mladšími nátěry mohou být zbytky nápisů nebo maleb, jež by mohly vše blíže identifikovat,“ dodal Pavelec.

Reklama

Výběr článků

Načítám