Hlavní obsah

Polovinu spotřebičů nejde opravit. Má se to změnit

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praxe, kdy se zhruba polovina domácích spotřebičů krátce po uplynutí záruční doby porouchá a často již nejdou opravit, by měla již brzy skončit.

Foto: Archiv firmy Asekol, Právo

Ilustrační foto

Článek

Od roku 2021 by měly začít platit nové požadavky na ekodesign spotřebičů, které podle předsedy spolku Opravme Česko Jana Charváta například zajistí, že pro vybrané spotřebiče budou po dobu sedmi let od ukončení dodávek výrobku na trh k dispozici náhradní díly a budou opravitelné, tedy bude možné je bez poškození rozebrat a zase složit.

„Revize nařízení, které stanovují požadavky na ekodesign pro bílé spotřebiče – lednice, pračky, myčky nádobí a elektronické displeje, jsou v současné době projednávány na úrovni EU. Předpokládá se, že tento proces bude završen ve třetím čtvrtletí 2019, kdy by návrhy měly být publikovány v Úředním věstníku EU. Podle aktuálního znění návrhů by nové požadavky na ekodesign měly být účinné od 1. 3. 2021,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Milan Řepka.

Konec „kurvítek”?

Podle Charváta lze nyní opravit jen 56 procent spotřebičů. „Zbytek zboží se při poruše opravit nedá,“ řekl Právu Charvát. Na vině jsou známá „kurvítka“, která zkracují životnost spotřebičů.

„Kurvítka neboli plánované zastarávání nejsou konkrétní součástky, ale spíše soubor výrobních postupů nebo použití nekvalitních materiálů, které způsobí, že levnější spotřebiče mají po dvou až třech letech poruchy. Výrobci například úmyslně ztěžují opravitelnost tím, že používají místo šroubů nýty, nebo třeba tím, že baterie je pevnou součástí mobilního telefonu,“ uvedl.

K opravitelnosti výrobků a zlepšení jejich kvality tak, aby se po pár letech používání nerozbily, se hlásí i ministerstvo životního prostředí. „Toto je naše srdcovka. Dnes se musíme znovu učit, že svět zkrátka není na jedno použití a věci se nekupují proto, aby se co nejdříve vyhodily, ale naopak proto, aby nám sloužily co nejdéle,“ sdělil Právu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

„Navíc tu máme celoevropská pravidla oběhového hospodářství, která by měla pomoci nejen tomu, že větší část nefunkčních věcí bude recyklována, ale ve hře je i delší životnost výrobků, lepší možnosti oprav nebo alespoň možnosti výrobky jednoduše rozebírat,“ dodal.

Zveřejní kvalitní výrobce

Charvát, jenž je zároveň jednatelem společnosti Opravárna, která propojuje odborné servisy a kutily se zákazníky a chce zvyšovat opravitelnost spotřebičů, chce mj. motivovat výrobce a prodejce, aby vyráběli a prodávali kvalitnější zboží.

„Z výrobců třeba opravitelnost garantuje Groupe SEB, pod niž spadají značky Tefal, Krups nebo Rowenta. Z prodejců třeba Alza.cz,“ uvedl.

Alza.cz kvalitní výrobky označuje. „V naší nabídce preferujeme jednoznačně kvalitní a opravitelné výrobky. Spolehlivé produkty s malou mírou reklamovanosti navíc viditelně označujeme,” sdělil Právu manažer Alza.cz Jaroslav Hrubý.

Opravárna připravuje seznam doporučených produktů. „Sbíráme z Opravárny data a poskytneme lidem vodítka, které výrobky jsou kvalitní a které ne,“ řekl Charvát.

Reklama

Výběr článků

Načítám