Hlavní obsah

V Krkonoších je 160 centimetrů sněhu, na jihu Čech trápí řidiče nárazový vítr

V nejvyšších českých horách Krkonoších napadlo za posledních 24 hodin čtvrt metru sněhu, za celý týden přibylo okolo 115 centimetrů. Hřebeny hor v neděli ráno pokrývalo v průměru asi 160 centimetrů sněhu. Sníh i nadále komplikuje dopravu v řadě krajů.

Živě: Sněhové zpravodajství 13.1.2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

"V Krkonoších nadále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice," uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše. Upozornil, že v neděli bude dál sněžit, v nižších polohách hor se čekají srážky smíšené až dešťové.

Třetí lavinový stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí. „Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení a to zejména na strmých svazích. V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až dolní části svahu," uvedl Dlouhý.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) v sobotu vydala varování před vstupem do lesů.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Zasněžená pouliční lampa na snímku pořízeném 12. ledna v Božím Daru na Karlovarsku.

Nejvíc sněhu v Česku mají Krušné hory, v Božím Daru sněhové bariéry  dosahovaly až čtyř metrů, od pátku tam platí kalamitní stav.

Problémy na silnicích

V noci i jinde ve vyšších polohách Libereckého kraje sněžilo. Zbytky rozbředlého sněhu jsou na hlavních tazích na Jablonecku a Semilsku, jinak jsou silnice první třídy v kraji mokré. Zbytky rozbředlého sněhu jsou i na místních komunikacích v Jablonci nad Nisou, kde platí od čtvrtka kalamitní stav.

Zvýšenou opatrnost nadále doporučují silničáři při cestě po některých částech Ústeckého kraje. S opatrností je sjízdná i krušnohorská Moldava, kde od čtvrtka platí kalamitní stav. Meteorologové varují před silným větrem. Místy může mít v nárazech kolem 55 kilometrů v hodině, na horách až 90 kilometrů, vyplývá z jejich předpovědi.

Foto: Petr Horník, Právo

Velké množství sněhu napadlo v Jizerských horách. Na snímku popadané větve pod tíhou sněhu komplikují dopravu na silnici z Horního Polubnéno na Jizerku.

Na některých středočeských silnicích ležel ráno rozbředlý sníh, místy se objevují sněhové jazyky. Vozovky mohou namrzat nebo se může tvořit náledí, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Na dálnici D4 u Kytína nedaleko Prahy ráno havarovalo pět aut, jeden člověk byl těžce zraněn.

Na jihu Čech nárazový vítr

Sněhové či dešťové přeháňky jsou po ránu hlášeny na dálnicích D1 a D11 nebo na silnicích druhé a třetí třídy na Kolínsku, Kladensku, Berounsku, Nymbursku a v okolí Prahy. Na menších cestách na Příbramsku či Benešovsku se může vyskytovat vrstva rozbředlého, místy ujetého sněhu krytá posypem.

Většina jihočeských silnic je sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Na Prachaticku nebo Jindřichohradecku se mohou vyskytovat sněhové přeháňky. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Na řadě míst v regionu vane silný nárazový vítr.

Na silnicích ve vyšších polohách Pardubického kraje leží rozbředlý či ujetý sníh. Řidiči musejí být opatrní zejména na Orlickoústecku, Chrudimsku a Svitavsku. V Železných horách na Chrudimsku si řidiči musejí dát pozor na námrazu, na v okolí Lanškrouna může vítr na výše položených silnicích tvořit sněhové jazyky.

Silnice v Olomouckém kraji jsou nyní většinou holé a mokré. Na rozbředlý sníh narazí řidiči pouze na Šumpersku a vedlejších cestách ve vyšších polohách, na ostatních místech je sjízdnost bez větších potíží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám