Hlavní obsah

Kalamita na severu Čech, bez proudu jsou tisíce odběratelů

• Aktualizováno

Kvůli sněžení a silnému větru jsou ve čtvrtek ráno na severu Čech stále tisíce lidí bez proudu. Energetici ve středu večer v okresech Jablonec nad Nisou, Semily a Děčín vyhlásili kalamitní stav. Bez elektřiny bylo podle společnosti ČEZ Distribuce asi 13 tisíc odběratelů. Do čtvrtečního rána energetici snížili počet míst bez proudu na 9000.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Technici společnosti ČEZ se potýkají s poruchami na vedení v důsledku silného větru a sněžení.

Článek

Problémy jsou spojené s počasím a poruchami na vedení vysokého napětí.

„Z důvodu kumulace poruch a nepříznivé sněhové prognózy vyhlašuje ČEZ Distribuce dne 9. ledna 2019 k 21.00 kalamitní stav v okresech Jablonec nad Nisou, Semily a Děčín. Kalamitní stav platí do odvolání," uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Energetikům v středu mařilo práci počasí - sníh a také vítr. „I když se nám v průběhu dne podařilo tisíce odběrných míst připojit a desítky poruch na vedení opravit, stromy stále pod tíhou přibývajícího sněhu padají do vedení a dochází k dalším poruchám na místech, kde jsme již poruchy opravovali," poznamenala mluvčí ČEZ.

Zdůraznila, že týmy opravářů jsou nadále v terénu a pracují na odstranění následků sněhové nadílky. "Situace je nejvážnější ve třech zmiňovaných okresech," dodala Holingerová.

Husté sněžení a silný vítr ve středu už od rána komplikovaly dopravu a odpojily tisíce domácností od proudu v několika regionech republiky, problémy byly kromě severočeských oblastí také na jihu Čech, v Krušných horách či na Vysočině. [celá zpráva]

I ve čtvrtek lze kvůli počasí očekávat další komplikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám