Hlavní obsah

Poslanci řešili rizika spojená s Huawei a ZTE. Stát se musí chránit, zdůraznili

Novinky, ren

Bezpečnostním rizikem v souvislosti se společnostmi Huawei i ZTE se ve středu večer zabývali i poslanci. Poslanecká komise pro kontrolu činnosti Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) přijala usnesení, v němž zdůrazila, že stát musí chránit svou informační infrastrukturu.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Dozvěděli jsme se souhrnnou informaci o tom, co předcházelo rozhodnutí varování, které úřad zveřejnil, a byli jsme spokojení s rozsahem informací,” řekl po jednání člen komise za ODS Martin Kupka.

Varování před užíváním infrastruktury společností Huawei a ZTE kvůli bezpečnostním rizikům vydal úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) před Vánoci. [celá zpráva]

Později upřesnil, že varování nemíří na běžné uživatele mobilních telefonů, ale především na společnosti, které používají informační a komunikační systémy těchto společností. NÚKIB uvedl, že produkty těchto firem mohou představovat bezpečnostní riziko. [celá zpráva]

Závěry komise pro kontrolu NÚKIB
Komise konstatuje, že NÚKIB plní řádně své povinnosti.
Komise vnímá varování před vážnou hrozbou zejména v souvislosti s nástupem sítí 5G a vyzývá dotčené orány, aby toto bezpečnostní varování ze dne 17. 12. 2018 zohlednily při svém rozhodování.
Komise zdůrazňuje, že stát musí chránit prvky své kritické infrastruktury, významné informační systémy a základní služby, což jsou například velké nemocnice, výrobci a distributoři energií, mobilní operátoři, ministerstva a krajské úřady.

Podle Kupky česká veřejnost stále nemá o rizicích dostatek informací. „V tomto případě jde o důležité prvky kritické infrastruktury, jako jsou výrobci a distributoři energie, významné banky, mobilní operátoři, velké nemocnice. Stát má zajistit co největší ochranu před možnými riziky, aby nemohlo dojít k ohrožení systémů i třeba lidí na životech,” doplnil poslanec.

NÚKIB v pondělí zveřejnil metodiku, na jejímž základě mohou správci kritické infrastruktury a informačních systémů provést analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru. Tu ve státním i soukromém sektoru po projednání v pondělí nařídila provést i vláda. [celá zpráva]

Otevřený přístup k informacím

Místopředseda komise a poslanec Pirátů Ondřej Profant pro Novinky doplnil, že stát by do budoucna měl jít cestou tzv. otevřeného hardwaru, tedy že bude mít přístup i k informacím, které jsou dnes duševním vlastnictvím firem, které takovou technologii nabízejí.

„Potřebujeme obecně změnit způsob uvažování o kritických technologiích, musíme jim rozumět,” řekl. Výrobci podle něj logicky své know-how ukrývají. „My to pak používáme třeba pro naši rozvědku a kritickou infrastrukturu a je to nebezpečné. Cesta je otevřený hardware, potřebujeme vidět jejich specifikace, abychom to mohli ověřit,” doplnil Profant.

Reklama

Výběr článků

Načítám