Hlavní obsah

V Krkonoších hrozí laviny, na severovýchodě pozor na sněhové jazyky

Právo, ner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněžení v horách na severovýchodě České republiky může způsobit problémy řidičům a opatrní by měli být i horští turisté. Aktuálně je v platnosti výstraha meteorologů před sněhovými jazyky. V Krkonoších pak platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výstraha ČHMÚ před komplikacemi spojenými se sněhem a větrem. Zelená barva značí běžnou situaci, žlutá nízký stupeň nebezpečí.

Článek

Lavinové nebezpečí v Krkonoších trvá už od soboty 22. prosince, horská služba neočekává na nejbližší dny zlepšení situace.

„Na hřebenech Krkonoš je okolo 90 cm sněhu. Více sněhu je uloženo na závětrných svazích a ve žlabech. Za posledních 24 hodin napadlo 10 cm nového sněhu. Za poslední periodu sněžení napadlo 60 cm nového sněhu. Sníh padal zpočátku za působení silného jihozápadního větru, později silného nárazového severozápadního větru. V polohách nad 1000 metrů nad mořem hrozí laviny deskové,” informoval v úterý za Horskou službu Krkonoše Robert Dlouhý.

V polohách pod tisíc metrů je sněhová pokrývka ve spodních vrstvách mokrá až podmáčená.

„Zde se dají se očekávat laviny malých rozměrů z mokrého sněhu a laviny klouzavé, které se většinou zastaví ještě na svahu. Zvýšenou opatrnost by měli návštěvníci Krkonoš věnovat svahům ve sklonu nad 35 stupňů,” dodal Dlouhý.

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu vydali v souvislosti se sněhem varování před sněhovými jazyky. „V průběhu úterý 25. prosince se na severu a severovýchodě našeho území vyskytne trvalejší sněžení s předpokládaným množstvím nového sněhu 10 až 20 cm,“ stojí v textu výstrahy.

Ta platí od úterý až do středečního rána pro oblasti s nadmořskou výškou nad 600 metrů na severovýchodě České republiky, konkrétně se jedná o okresy Trutnov, Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Ústí nad Orlicí, Šumperk, Jeseník, Bruntál, Nový Jičín a Frýdek-Místek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám