Hlavní obsah

Lékárny budou muset ověřovat padělky léků, odhlasovala Sněmovna

• Aktualizováno
Novinky, ren

Lékárníci zřejmě budou muset ověřovat pravost vydaných léků kvůli boji s padělky. Poslanci takovou úpravu schválili v pátek ve třetím čtení v rámci novely zákona o léčivech. Novela nyní poputuje do Senátu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na pátečním jednání Sněmovny

Článek

„Jde o otázku ověřování léčiv z hlediska jejich pravosti tak, aby bylo garantováno, že se k pacientům nedostanou padělky léčiv,” vysvětlil Novinkám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), čeho přesně se novela zákona týká.

Každé balení léků by podle něj mělo být označeno speciálním kódem.

„Každé balení léčiv bude opatřeno unikátním identifikátorem, který je opatřen už ve výrobě. Ten bude v uložišti na národní i evropské úrovni, a pokud ten lék bude vydáván pacientovi, tak lékárna musí ověřit konkrétní balení, a to se musí shodovat s tím, co je v tom uložišti,” doplnil ministr zdravotnictví.

Přijetí novely je podle něj důležité i proto, že iniciativa, která chce bojovat proti padělkům léků, vznikla už před několika lety na půdě Evropské unie.

Pro schválení zákona se vyjádřila rovná stovka poslanců z řad ANO, ČSSD, KSČM i TOP 09. Proti nebyl nikdo, ale hlasování se zdrželi poslanci Pirátů, ODS, SPD, STAN i lidovců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám