Hlavní obsah

Doufali jsme, že do 16. prosince kalamitní sníh nepřijde. A on přišel, hájí se Ťok

Novinky, Renáta Bohuslavová

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) v úterý odpoledne hájil dopravní komplikace na D1. Podle jeho slov měly firmy problémový úsek opravit do 16. prosince. Ministr doufal, že do té doby kalamitní sníh nenapadne. Uvedl to v úterý odpoledne na tiskové konferenci ve Sněmovně před jejím zasedáním, kde po něm budou chtít poslanci slyšet vysvětlení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok

Článek

„My jsme doufali, že do 16. prosince kalamitní sníh nepřijde, protože do té doby bychom to byli schopni zvládnout, ale bohužel přišel v této fázi. Prostě to přebíráme do vlastních rukou a končí,“ prohlásil na tiskové konferenci v úterý odpoledne ministr Dan Ťok (za ANO).

To, že se částečně jedná o jeho problém, nepopírá. Ale kritiku opozice označuje za pokrytectví. „Slyšel jsem ohňostroj pokrytectví a pobouření. Skoro to vypadá, jako by si tyto strany neuvědomovaly, co bylo v minulosti,” pokračoval Ťok a mířil především na lidovce, kteří zařazení mimořádného bodu ke kalamitnímu stavu na D1 navrhli, a na dobu, kdy měli v letech 2002 až 2006 ministra dopravy Milana Šimonovského.

Ťok dále uvedl, že ke kalamitnímu stavu minulý týden na D1 došlo kvůli kombinaci nešťastného zúžení a neplnění termínů ze strany zhotovitele. Sdružení stavebních firem, které opravovalo dálnici D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem na 104. kilometru, od smlouvy o dílo uzavřené s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) odstoupilo. [celá zpráva]

Letecké záběry z D1 ve čtvrtek ve 13:00Video: Novinky

„Okamžitě tento úsek rozšíříme, aby se tam dalo projíždět ve dvou pruzích pro kamiony, a ŘSD v nejbližší době upraví dálnici tak, aby se to dalo vysoutěžit znova,” doplnil Ťok a řidičům, kterým situace způsobila komplikace, se omluvil.

Pokud by opravy neprobíhaly, tak by se časem podle něj po silnici nedalo jezdit vůbec.

Ťoka kritizuje Babiš i ČSSD

Ministra kritizuje opozice i koaliční partner ČSSD a poslanci po něm budou chtít na půdě Sněmovny vysvětlení. „Apelujeme na ministra, aby skutečně začal řešit problémy. Není to záležitost jednoho nebo dvou dnů. Situace opravdu hrozí katastrofou,” prohlásil k problematice předseda poslanců koaliční ČSSD Jan Chvojka. „Nejsme s jeho výkonem spokojeni na 100 procent,” zdůraznil Chvojka. [celá zpráva]

Na ministra a ŘSD se naštval i premiér Babiš. „Pana ministra jsem už minulý týden důrazně vyzval, aby to řešil. Očekával bych, že když vznikl ten problém, že šéf ŘSD půjde na místo a bude to tam organizovat,” řekl Novinkám premiér. „Nemají se vymlouvat na kamiony nebo na stavební firmu, je to odpovědnost ŘSD. Ministr řídí ŘSD, měli by to vysvětlit,” dodal Babiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám