Hlavní obsah

ŘSD zkontrolovalo opravovaný úsek dálnice D1 u Humpolce. Počet dělníků - nula

• Aktualizováno

Zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zkontrolovali úsek dálnice D1 u Humpolce, kde měla firma Geosan opravit vysypané kaverny pod levým jízdním pruhem. Na místě stavby se však nikdo nenacházel. ŘSD přitom už ve čtvrtek firmě zaslalo závazný příkaz investora, podle něhož měla být vozovka připravena k užívání do pondělka.

Letecké záběry z D1 ve čtvrtek ve 13:00Video: Novinky

 
Článek

Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla na opravě o víkendu nikdo nepracoval. „Kontrolní den byl v sobotu a k žádnému posunu po našem čtvrtečním příkazu nedošlo,” uvedl Rýdl. [celá zpráva] ŘSD se chystá převzít iniciativu na staveništi v pondělí. Na dálnici je v úseku od 90. do 104. kilometru mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem kvůli rekonstrukci omezený provoz do dvou pruhů.

Opravy tohoto úseku D1 nabraly zpoždění a nebyly ukončeny před zimou tak, jak měly. Doprava na dálnici, zejména na Vysočině, od středy do čtvrtka kolabovala kvůli hustému sněžení. Sypače nebyly schopny zúžení za provozu projet, dálnice se musela uzavřít, aby bylo možné ji posolit. Kolony měřily desítky kilometrů. [celá zpráva]

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Odstavené kamiony poblíž u obce Jiřice mezi Humpolcem a Koberovicemi na Pelhřimovsku. Sypače měly problémy ucpanou dálnici projet.

Generální ředitel ŘSD Jan Kroupa po čtvrtečním mimořádném jednání o situaci na D1 řekl novinářům, že stát ukončí smlouvu se zhotoviteli modernizace úseku D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, pokud nepřeruší práce do 17. prosince. K tomuto datu stavbaři v listopadu dokončení letošních prací avizovali.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Odstavené kamiony blokovaly dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a Koberovicemi na Pelhřimovsku.

„V pondělí dopoledne plánujeme tiskový briefing,” řekl v neděli Rýdl.

Zakázku za 1,75 miliardy korun na rekonstrukci dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem provádí sdružení tvořené italskou firmou Toto Costruzioni Generali a české stavební společnosti Geosan Group. Ta už dříve vydala prohlášení, podle něhož má kaverny opravit co nejdříve: „Pokračujeme opravou kaveren na středovém pásu v souladu s pokynem ŘSD. Kaverny se opravují injektáží s využitím mobilního zařízení. Tyto stroje v nejbližší době nasadíme na dálnici,” stojí v prohlášení firmy Geosan. Ta také uvedla, že z dálnice odveze stroje, které tam nyní jsou a na opravu kaveren nebudou potřeba.

Zpoždění Geosan přičítá pozdnímu předání dvou stavebních povolení a podmínkám při budování středové kanalizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám