Hlavní obsah

Foldyna dorazil do Sněmovny ve žluté vestě. Chtěl vyjádřit solidaritu s Francií

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) dorazil na čtvrteční jednání Sněmovny ve žluté vestě. Chtěl tak podle svých slov vyjádřit sympatie a solidaritu s lidmi ve Francii, kteří protestují proti prezidentu Emmanuelovi Macronovi a rostoucím životním nákladům.

Jaroslav Foldyna ve Sněmovně ve žluté vestěVideo: psp.cz, .

 
Článek

„Chtěl jsem tím vyjádřit sympatie a solidaritu s lidmi ve Francii, kteří se vzepřeli elitám a přinutili je s nimi jednat a mluvit,” řekl Novinkám Foldyna a dodal, že se to hodí ke čtvrtečnímu jednání Sněmovny.

Foto: Karolina Brodníčková, Právo

Jaroslav Foldyna ve Sněmovně ve žluté vestě

Ta se mimořádně sešla kvůli zdanění náhrad církevních restitucí, kterou inciovali poslanci KSČM. [celá zpráva]

„Ono se to trochu hodí k dnešnímu tématu. Je potřeba, abychom řekli, že co bylo ukradeno, musí být vráceno. Ale veřejnost protestovala proti způsobu, jakým se to dělo,” dodal Foldyna.

Jeho projev zaujal i některé kolegy. „Bohužel je poslanec, takže ho módní policie nemůže zadržet,” vtipkoval například na Twitteru poslanec TOP 09 Dominik Feri.

„Pro některé z kolegů to bylo velmi silné gesto a nesli to velmi těžce. Část z nich se ale usmívala,” dodal pro Novinky Foldyna.

Foto: psp.cz, .

Žlutá vesta ve sněmovně

Hnutí takzvaných žlutých vest vzniklo na protest proti zvyšování daní na pohonné hmoty. Lidé, kteří se k demonstracím přidávají, jsou ale také rozčilení kvůli stagnujícím příjmům a rostoucím životním nákladům. Vláda tento týden od zvyšování daní na benzín a naftu upustila, protestující přesto žádají další ústupky. Někteří z nich Macronovi vytýkají, že nerozumí problémům běžných lidí a nazývají ho „prezidentem bohatých”.

O víkendu se po celé Francii do protestů zapojilo kolem 136 tisíc lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám