Hlavní obsah

Dvanáctiletý kluk zachránil život spolužačce, když si dospělí nevěděli rady

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Když jeho spolužačka ve škole zkolabovala, dvanáctiletý Martin Zuzek z Dobrušky hned poznal, že jde o hypoglykemický šok. Sám má totiž cukrovku a díky znalostem z diabetického tábora věděl, jak dívce poskytnout první pomoc. Instruovat musel dokonce i učitele, kteří byli bezradní. Za pohotovou reakci získal ve čtvrtek speciální ocenění projektu Dětský čin roku, které oceňuje děti, jež pomohly ostatním.

Dvanáctiletý chlapec zachránil život spolužačce, dostal speciální ocenění Dětský čin roku 2018Video: Novinky

 
Článek

Svou pohotovou reakcí pravděpodobně zachránil Martin své spolužačce, která kvůli šoku upadla do bezvědomí, život. Nečekal na příjezd záchranky a hned začal s první pomocí, pomohly mu i znalosti, které získal na diabetickém táboře. V tašce své spolužačky našel glukagon. Ten jí aplikoval do stehna. Následně sám instruoval učitele, co dalšího je potřeba učinit, aby se dívka dostala z kómatu.

„Změřil jsem jí glykémii, tu měla velmi nízkou, tak jsem jí aplikoval glukagon. Tělocvikář mezitím zavolal záchranku, všechno dobře dopadlo,” usmívá se dnes malý hrdina Martin. Po této zkušenosti si uvědomil, jak důležité je umět poskytnout první pomoc a jak nebezpečné onemocnění cukrovka je.

Přes 600 dobrých příběhů

Jeho pomoc nyní ocenil nadační fond Dětský čin roku, který v rámci stejnojmenného projektu každoročně oceňuje žáky základních a speciálních škol a žáky víceletých gymnázií, kteří vykonali nějaký dobrý skutek, či si všimli dobrého skutku svého stejně starého kamaráda. Ve čtvrtek na vyhlášení vítězů projektu Dětský čin roku 2018 získal Martin speciální ocenění.

Mezi dalšími oceněnými byla například i čtrnáctiletá Nikola Šindelářová z Kolína za pomoc zraněnému káněti lesnímu, na které narazila se svým dědečkem na procházce v lese. U zraněného dravce zůstali až do příjezdu odborníků ze záchranné stanice.

Dohromady letos poslaly děti do projektu Dětský čin roku přes 630 příběhů. „Je pro mě ctí potkávat zde každoročně malé hrdiny a inspirovat se jejich dobrým úmyslem, velkou odvahou a přirozeností, s jakou hrdinské skutky konají. Zvlášť v tomto předvánočním období je krásné si tyto dobré skutky připomínat a inspirovat se jimi,“ uvedl herec Aleš Háma, který každoroční vyhlášení oceněných moderuje.

Další ocenění projektu Dětský čin roku 2018
Záchrana lidského života
David Záruba (14 let)
David se zranil o prázdninách na cestě za kamarády na koupaliště. Prudce zabrzdil před závorami na železničním přejezdu, upadl a rozbil si koleno, což mu způsobilo silné krvácení. Postarali se o něj kamarádi, kteří čekali nedaleko. Poskytli mu první pomoc a do příjezdu sanitky si s ním povídali, aby neupadl do šoku.
Pomoc ostatním
Barbora Spíchalová (10 let)
Se svou rodinou se účastnila dobročinného výstupu na Sněžku. Výtěžek ze startovného šel na pomoc těžce nemocnému Matýskovi. I přes nepříznivé počasí jí pomohla dojít na vrchol myšlenka na nemocného chlapce.
Pomoc starším lidem
Ondřej Kvíčala (10 let)
Pravidelně navštěvuje svoji prababičku a tráví s ní volný čas, jelikož jeho prababička nemá dost sil na to, aby sama chodila ven. On sám se učí z jejích vyprávění.
Kolektivní pomoc
Barbora Langová (14 let)
Barborka musela strávit delší čas v nemocnici, kde prodělala několik operací hlavy. Za svou statečnost si přála dostat pejska. Když ji po dlouhé době pustili na víkend domů, přinesla jí učitelka spoustu dopisů a přání od spolužáků. Učitelka ji navštívila i před Vánoci, aby jí oznámila, že se její spolužáci na pejska složili. Na tento tři roky starý skutek Barborka dodnes nezapomněla.
Dobrý nápad
Filip Lhopitaux (12 let)
Filip se zapojil do projektu „Čtení pomáhá“, kde absolvoval kvíz z knih Harryho Pottera. Za to získal kredit, kterým se rozhodl přispět na charitu „Knížka pro prvňáčka“.
Pomoc n@ netu
Laura Lahodová (13 let)
Na narozeninové oslavě svého bratrance přistihla kluky, jak natáčejí videa, která i s citlivými údaji poté pověsili na internetový kanál YouTube. Nerozvážné chování následně nahlásila dospělým.
Speciální ocenění
Lea Hönigová a Tereza Švarcová (13 let)
Podělily se o celoškolní skutek. Škola se angažuje v několika dobročinných projektech, a to i v zahraničí. Její žáci například pořádali výstavu o Kambodži, odkud pochází jedna ze spolužaček, a sbírku pro jeden ze sirotčinců v této zemi. Žáci také podobnou výstavou a sbírkou pomohli i dětem v ukrajinském Mukačevu.
Michaela Zinkeová (12 let)
Jako členka dětského zastupitelstva své školy se podílela na přípravě projektu o významné osobnosti svého města. Z projektu následně vznikla i pamětní deska a knižní publikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám