Hlavní obsah

Piráti chtějí mimořádnou schůzi mezi svátky, aby zabránili skokovému nárůstu platů politiků

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Senát neschválí tzv. platový zákon, který má zbrzdit růst platů politiků, svolají Piráti mezi svátky mimořádnou schůzi Sněmovny, na které horní komoru přehlasují. V evidenci lobbistických kontaktů, kterou si Piráti vedou na internetu, o tom informoval předseda strany Ivan Bartoš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

Dostal prý také od prezidentské kanceláře ujištění, že hlava státu Miloš Zeman po opětovném schválení normy Sněmovnou stihne do konce roku zákon podepsat.

„Konzultoval jsem dnes telefonicky s kancléřem (Vratislavem) Mynářem 'otevírací hodiny' prezidentské kanceláře mezi svátky. Vzhledem k tomu, že Senát pravděpodobně vrátí Sněmovně návrh, který má omezit skokový nárůst platů politiků, a v tomto důsledku by se vládní návrh nestihl projednat a od Nového roku by platy politikům narostly (což si ostatně přeje většina politiků vyjma Pirátů), plánujeme s Piráty svolání mimořádné schůze mezi svátky,“ napsal Bartoš do pirátské evidence lobbistických kontaktů.

„Pokud Sněmovna zdržovací taktiku Senátu zvrátí a na mimořádné schůzi Senát přehlasuje (v což doufám), pan prezident Zeman stihne návrh podepsat a tento bude platit k novému roku. Tím se automatickému skokovému nárůstu platů politiků o cca 20 000 korun, který bez tohoto zákona nastane, zamezí. Dostal jsem ujištění, že důležité zákony pan prezident Zeman podepisuje bez otálení klidně mezi svátky,“ dodal Bartoš.

Tzv. platový zákon, který by růst platů politiků od Nového roku zbrzdil, navrhl Sněmovně vrátit senátní hospodářský výbor. [celá zpráva]

O normě definitivně rozhodne horní komora na svém jednání příští středu. Pokud by se senátoři návrhem výboru řídili a Sněmovně zákon vrátili, nestihnou jej poslanci na řádné schůzi projednat. Platový zákon by se tím pádem nezměnil a základní hrubý plat politiků se zvýšil asi o 15 tisíc korun místo vládou navrhovaných osmi tisíc.

Reklama

Související články

Vánoční dárek pro politiky: Vyšší platy

Senátoři podle všeho nadělí sobě, poslancům, ministrům, prezidentovi a dalším vybraným činitelům vánoční dárek v podobě původně plánovaného dvacetiprocentního...

Výběr článků

Načítám