Hlavní obsah

Rezignujte, vyzývá ODS ministryni Dostálovou

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, zpe, ren

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) by měla rezignovat, prohlásil šéf ODS Petr Fiala. Policie tvrdí, že Dostálová v roce 2016, kdy byla náměstkyní, nestandardně rozhodovala u smluv za 38 milionů. Dostálová vinu odmítá a výzvu ODS prý nevyslyší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová vystoupila 21. listopadu 2018 na tiskové konferenci k proběhlému zásahu policie v budově ministerstva.

Článek

„U paní ministryně byla prý provedena domovní prohlídka. Chtěl bych se zeptat pana premiéra, zda v případě podezření na korupci paní ministryně není čas, aby jednal. Chceme se zeptat paní ministryně, zda to není důvod, aby zvážila setrvání ve funkci,“ řekl Fiala na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně.

„Výzvou jsem měl na mysli, aby paní ministryně rezignovala. Dříve by něco takového bylo samozřejmé,“ upřesnil šéf ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala (v popředí)

Dostálová podle policie v roce 2016 rozhodla o výdajích agentury CzechTourism ve prospěch „vyvolených osob” zprostředkovaně a mimo standardní úřední postup, stojí v soudním příkazu k domovní prohlídce. Podezřelé jsou smlouvy za 38 milionů korun. Uvedla to ve středu Česká televize (ČT).

Babiš: Má moji důvěru

Ministryně k tomu uvedla, že takovou výzvu nečekala. „Reakce ODS mě velmi mrzí, protože bych očekávala, že se někdo zeptá nejdříve mě. Očekávala jsem, že si to vysvětlíme během dnešních interpelací. Mluvilo se o dotačním podvodu, to je naprostý nesmysl, CzechTourism nemůže poskytovat žádné dotace,“ řekla na tiskové konferenci Svazu měst a obcí Dostálová.

„Jak mě může někdo napadat z nehospodárnosti, já tomu prostě nerozumím a ráda to všem vysvětlím,“ doplnila. Na spekulace nyní reagovat nebude a výzvu ODS nevyslyší.

Dostálové se zastal i premiér Andrej Babiš (ANO). „Paní ministryně má určitě moji důvěru,“ prohlásil ve středu předseda vláda.

Zavádíme transparentnost, hájí se ministryně

Policisté ve druhé polovině listopadu kvůli kauze zajišťovali důkazy například v sídle ministerstva, CzechTourismu, na autodromu v Mostě nebo v agentuře Sport Invest. Domovní prohlídku provedli i u Dostálové, odvezli její služební počítač.

Dostálová, která měla agenturu dříve na starosti jako náměstkyně pro regionální rozvoj, patří podle ČT mezi hlavní podezřelé. Dalšími jsou odvolaný ředitel odboru regionálního partnerství v CzechTourismu Aleš Pangrác a podnikatel, který se podílel na prezentaci závodů na okruhu v Mostě. O případném obvinění policisté rozhodnou v příštím roce.

Dostálová všechna obvinění odmítá. „My jsme dokonce zavedli transparentní kritéria na výběr eventů, aby se takzvaně nemohly leštit kliky na CzechTourismu. Všechny akce prošly legitimním vyhodnocením,” řekla České televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám