Hlavní obsah

Medvěd se už dlouho neukázal, možná zmizel na Slovensko

Právo, Aleš Fuksa

Po měsíci marného čekání na medvěda ochránci přírody odvezli z kopců Vsetínských Beskyd odchytovou klec. Past v úterý převezli do Rožnova pod Radhoštěm na správu chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Odvoz klece na medvědaVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Postaráme se o její údržbu a v případě potřeby jsme schopni ji kamkoliv po okrese Vsetín do tří hodin převézt,“ sdělil Právu Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

V okolí pasti nad Karlovickým údolím se medvěd pohyboval před jejím umístěním. Poté však místo zřejmě opustil a nastražené fotopasti snímaly jiná zvířata. Návnady v kleci přilákaly jezevce, srny, lišky a například i vlka. [celá zpráva]

Foto: Pavel Košíček

Snímky medvěda, který se v pondělí ráno zaměřil u Doubrav na Zlínsku na popadané trnky.

Na zimní spánek se zatím nechystá

Na otázku, zda mezi ochránci přírody a myslivci nepanuje zklamání, že se nepodařilo mladého medvěda odchytit, Orálek odpověděl: „Nejsme zklamaní. Když jsme před osmnácti lety chytali medvěda z Brodské, tak nám to zabralo sedm týdnů. Míša z Brodské se navíc choval rozumněji. Současný kus je nevypočitatelný, jedná velice chaoticky. Ale pro nás je nejdůležitější, že už dál nepůsobí žádné zásadní škody,“ poznamenal Orálek.

Medvědům hnědým se s příchodem zimy blíží období zimního spánku. „Teď je na něj ještě brzo. Dokud je v krajině potrava a není pořádně nasněženo, tak medvěd spát nepůjde,“ dodal Orálek.

V příhraničí jsou dva medvědi

Už zhruba tři týdny nenahlásili chovatelé ovcí nebo včel škody způsobené medvědem. Zda tomu tak bude i v dalších dnech, není jisté. I proto zůstane klec připravena pro další použití. „S odborníky ze Slovenska se ale domníváme, že by se jeho (medvědova) činnost neměla dál zvyšovat. Je zde i možnost, že odešel na Slovensko,“ sdělil Orálek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Klec ochránci přírody odvezli

V horách kolem česko-slovenské hranice se v posledním období objevili hned dva medvědi. „Druhý kus je v masivu Lysé hory. Víme o něm od samého začátku. Ten se ale na rozdíl od našeho tuláka chová slušně,“ dodal ochránce přírody.

Mladý, tří- až čtyřletý medvěd si podle Orálka nenašel místo, kam by opakovaně chodil. V kraji zabil již asi čtyři desítky ovcí a další domácí zvířata, ničil včelíny. V případě odchycení měl putovat krátkodobě do záchranné stanice u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem belgická zoologická zahrada.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám