Hlavní obsah

Medvěd se už dlouho neukázal, možná zmizel na Slovensko

Právo, Aleš Fuksa

Po měsíci marného čekání na medvěda ochránci přírody odvezli z kopců Vsetínských Beskyd odchytovou klec. Past v úterý převezli do Rožnova pod Radhoštěm na správu chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Odvoz klece na medvědaVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Postaráme se o její údržbu a v případě potřeby jsme schopni ji kamkoliv po okrese Vsetín do tří hodin převézt,“ sdělil Právu Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

V okolí pasti nad Karlovickým údolím se medvěd pohyboval před jejím umístěním. Poté však místo zřejmě opustil a nastražené fotopasti snímaly jiná zvířata. Návnady v kleci přilákaly jezevce, srny, lišky a například i vlka. [celá zpráva]

Foto: Pavel Košíček

Snímky medvěda, který se v pondělí ráno zaměřil u Doubrav na Zlínsku na popadané trnky.

Na zimní spánek se zatím nechystá

Na otázku, zda mezi ochránci přírody a myslivci nepanuje zklamání, že se nepodařilo mladého medvěda odchytit, Orálek odpověděl: „Nejsme zklamaní. Když jsme před osmnácti lety chytali medvěda z Brodské, tak nám to zabralo sedm týdnů. Míša z Brodské se navíc choval rozumněji. Současný kus je nevypočitatelný, jedná velice chaoticky. Ale pro nás je nejdůležitější, že už dál nepůsobí žádné zásadní škody,“ poznamenal Orálek.

Medvědům hnědým se s příchodem zimy blíží období zimního spánku. „Teď je na něj ještě brzo. Dokud je v krajině potrava a není pořádně nasněženo, tak medvěd spát nepůjde,“ dodal Orálek.

V příhraničí jsou dva medvědi

Už zhruba tři týdny nenahlásili chovatelé ovcí nebo včel škody způsobené medvědem. Zda tomu tak bude i v dalších dnech, není jisté. I proto zůstane klec připravena pro další použití. „S odborníky ze Slovenska se ale domníváme, že by se jeho (medvědova) činnost neměla dál zvyšovat. Je zde i možnost, že odešel na Slovensko,“ sdělil Orálek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Klec ochránci přírody odvezli

V horách kolem česko-slovenské hranice se v posledním období objevili hned dva medvědi. „Druhý kus je v masivu Lysé hory. Víme o něm od samého začátku. Ten se ale na rozdíl od našeho tuláka chová slušně,“ dodal ochránce přírody.

Mladý, tří- až čtyřletý medvěd si podle Orálka nenašel místo, kam by opakovaně chodil. V kraji zabil již asi čtyři desítky ovcí a další domácí zvířata, ničil včelíny. V případě odchycení měl putovat krátkodobě do záchranné stanice u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem belgická zoologická zahrada.

Reklama

Související články

K odchycení medvěda jsou třeba další klece

Nechat vyrobit další dvě až tři odchytové klece na medvěda chtějí ochránci přírody ze Zlínského kraje. Podle nich by se tak zvýšila pravděpodobnost chycení...

Výběr článků

Načítám