Hlavní obsah

Kdo bude mluvit první? Poslanci se pohádali ještě před schůzí o nedůvěře vládě

Novinky, Renáta Bohuslavová

Poslanci se v pátek stihli pohádat ještě před začátkem schůze, na níž v pátek hlasují o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Spor se vedl o to, kdo bude mluvit první. Podle jednacího řádu to měl být svolavatel schůze, ale k řečnickému pultu chtěl jako první premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předseda ODS Petr Fiala nakonec vystoupil na jednání Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě jako první.

Článek

„Jednalo se o výklad jednacího řádu. Předseda Sněmovny se snažil prosadit, aby první mluvil premiér,“ řekl Novinkám předseda klubu poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek s odkazem na předsedu Sněmovny Radka Vondráčka z ANO.

Na spor ještě před začátkem schůze upozornil i lídr STAN Petr Gazdík s tím, že většinou má jako první mluvit zástupce navrhovatelů schůze. „Nová doba,” glosoval Gazdík na Twitteru.

První by podle jednacího řádu měl totiž mluvit svolavatel schůze, což je v tomto případě opozice ve složení ODS, Piráti, SPD, lidovci, TOP 09 a Starostové.

Nakonec podle Bartoška ale došlo ke shodě. Jako první vystoupil Petr Fiala, předseda ODS, která má druhý největší poslanecký klub, následoval s přednostním právem projev premiéra Babiše a poté budou mluvit předsedové klubů podle velikosti.

Fiala Babišovu kauzu kolem Čapího hnízda označil za nejdůkladnější a největší střet zájmů. „Je to nejdůkladnější a největší střet zájmů, který jsme si nedokázali představit ani teoreticky a který bychom si možná představili v nějaké rozvojové zemi,” prohlásil na plénu Sněmovny s tím, že je třeba nehodnotit kauzu ve vztahu ke konkrétnímu člověku, ale k postu premiéra Česka.

Babiš ve svém projevu opět zopakoval, že kvůli aktuálním zjištěním nehodlá odstoupit, protože se podle něj jedná o lživou, vykonstruovanou pseudokauzu s cílem ho poškodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám