Hlavní obsah

Vyhození kytic od Zemana, Babiše a Okamury na Národní bylo přestupkem, rozhodla policie

Praha

Vyhození kytic od prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše a předsedy SPD Tomia Okamury do odpadkového koše, je podle policie přestupkem proti majetku a občanskému soužití. Květiny skončily v odpadkovém koši na Národní třídě 17. listopadu. Z přečinu policie podezírá muže a ženu, případ předá k řešení radnici Prahy 1. Ve středu o tom informoval pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Foto: Petr Horník, Právo

V koši skončila i kytice od prezidenta Miloše Zemana.

Článek

„Celou věc vnímáme jako podezření z přestupku proti majetku a občanskému soužití. Kompetentní k řešení takových deliktů je příslušný správní orgán, v tomto případě správní orgán městské části Prahy 1,” uvedl Hulan.

Způsobená škoda nepřekročila 5000 korun.

Takhle skončily květiny od A. Babiše a T. Okamury v košiVideo: Velké zprávy, Facebook Zpravodajství FTV Prima

Média už dřív uvedla, že kytice vyhodil politický aktivista Otakar van Gemund a další členové skupiny Kaputin. Gemund v rozhovorech s novináři své jednání odůvodnil tím, že památník 17. listopadu na Národní třídě považuje za symbol demokracie v zemi a lidé jako Babiš či Okamura se podle demokratických pravidel podle něj nechovají. Prohlásil, že demokracii je potřeba chránit, a to i radikálně. Už v minulosti stál za protesty a happeningy.

Přesvědčení, že případ skončí jako přestupek, už o víkendu vyjádřil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj policie postupovala správně a podle zákona, když se začala vyhozenými kyticemi zabývat. „Pokud by to neudělala, tak někdo řekne, že pochybila,” uvedl Hamáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám