Hlavní obsah

Zhovadilost a primitivismus, ale i pochopení. Opozice komentuje vyhození květin

Novinky, ČTK, ren, jdu

Část opozičních politiků chápe vyhození květin premiéra Andreje Babiše (ANO) či prezidenta Miloše Zemana od památníku na Národní třídě. Považují to za důkaz nespokojenosti lidí. Další ale postup demonstrantů tvrdě kritizují a označili to za zhovadilost a primitivismus.

Takhle skončily květiny od A. Babiše a T. Okamury v košiVideo: Velké zprávy, Facebook Zpravodajství FTV Prima

 
Článek

Pochopení pro rozhořčení lidí přímo na Národní třídě vyjádřil například předseda ODS Petr Fiala, způsob jeho vyjádření ale podle něj není "jeho šálek čaje". „Ale rozhořčení lidí absolutně rozumím,” řekl. Zástupci STAN označili vyhození květin za projev občanské nespokojenosti.

Záznam: Oslavy 17. listopadu Video: Novinky.cz/ ČTK

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru uvedl, že "z hlediska vyššího principu mravního vyhodit květiny, které StBák pohrdající demokratickými principy položil k památníku boje za demokracii a svobodu, není vandalismus".

BEZ KOMENTÁŘE: Andrej Babiš a Tomio Okamura položili květiny u pomníku Video: Velké zprávy, Facebook Zpravodajství FTV Prima

Ovčáček: Fašistická lůza

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček označil demonstranty za fašistickou lůzu, kterou podporuje TOP 09. Proti jeho výroku se ohradil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Na twitteru napsal, že s házením květin do koše nesouhlasí a takový politický projev nepodporuje. Ovčáčkovi doporučil, aby se zklidnil a zanechal primitivních výroků.

Petr Fiala na Národní tříděVideo: Novinky

Vít Rakušan na Národní tříděVideo: Novinky

Jiří Pospíšil a Miroslav Kalousek na Národní tříděVideo: Novinky

Předseda ČSSD a vicepremiér Hamáček uvedl, že se nikdy nebál mluvit s lidmi, kteří mají jiný názor, ale chtějí diskutovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Část politiků rozumí demonstrantům, kteří vyhodili do koše kytice Zemana či Babiše. Jiní je za čin kritizují

„Co je ale neuctivé a neslušné, je vyhození kytice, kterou jsem dnes na Národní třídě položil, do koše. Ti, kteří tak učinili, tím vyjádřili mnohem více o sobě než o těch, proti kterým protestují. Je mi to líto,” uvedl.

Hamáček: Garantuji nezávislou policii

„Vnímám současnou velmi vyhrocenou atmosféru. O to víc pokládám za svoji povinnost uctít památku 17. listopadu. Garantuji, že na rozdíl od minulého režimu je policie nezávislá,” uvedl Hamáček na Twitteru.

„Náhradu škody uplatňovat nebudeme," dodal. Hamáčková kytice se ale vrátila na své místo k pamětní desce. Policisté incidenty s vyhozenými kyticemi na Národní třídě prověřují.

Jan Hamáček na Národní tříděVideo: Novinky

Zhovadilost a primitivismus, zní z ODS a KDU-ČSL

S vyhozením kytic nesouhlasí ani poslankyně ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová. „Házet živé kytky do koše je projev primitivismu," uvedla na twitteru. Zároveň se zastala místopředsedy vlády a šéfa ČSSD Jana Hamáčka, kterého demonstranti vypískali. Demonstrantům poslala dotaz, jestli by na místě Hamáčka viděli raději jako ministra vnitra poradce prezidenta Martina Nejedlého nebo Martina Pecinu.

„Možná se brzy dočkají a budou si moci nadšeně zatleskat,” poznamenala a připomněla výrok Zemana, že v případě vyslovení nedůvěry vládě Babiše opět pověří sestavením nového kabinetu. „Takže když skončí Hamáček, koho si tam Babiš asi tak dá?” dodala Černochová.

Jurečka na twitteru uvedl, že může mít "tisíc a jednu výhradu" k prezidentovi, premiérovi a dalším politikům, vyhazovat jejich květina ale označil za zhovadilost. „Máme svátek boje za svobodu a demokracii, tedy i za to, že můžeme vyjadřovat své rozdílné názory a přitom mít k sobě respekt a úctu,” uvedl.

Okamuru zkusili z Můstku vyhnat anarchisté

17. listopad

Reklama

Výběr článků

Načítám