Hlavní obsah

Plzeňským primátorem se stal Martin Baxa

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Novým plzeňským primátorem je Martin Baxa (ODS). Město povede koalice složená z ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD. Na čtvrtečním ustavujícím jednání o tom rozhodli městští zastupitelé. Pro Baxu bylo 34 ze 46 přítomných, musel jej tedy podpořit i někdo z opozice - koalice má k dispozici 33 hlasů.

Martin Baxa po zvolení primátorem PlzněVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

„Město Plzeň je samostatná značka světového významu, čtyři příští roky využijeme, abychom tuto značku dále rozvíjeli,“ prohlásil Baxa. Programové prohlášení nové koalice by mělo být hotové v únoru. „Jednou z našich priorit bude bezpečnost,“ uvedl Baxa, podle něhož se na obzoru objevuje řada problémů. „Bude nutné čelit tomu, co město samo ovlivnit nemůže. Jednou nastane ekonomická krize, bude málo peněz. Kvůli globální konkurenci hrozí odliv mozků. Budeme se muset vyrovnat se stárnutím obyvatelstva, s klimatickými změnami,“ upozornil.

Třiačtyřicetiletý Baxa stál v čele Plzně už v letech 2010 až 2014, v minulém volebním období byl náměstek primátora. A také náměstek hejtmana - tuto funkci složil, když získal poslanecký mandát. A ten si chce podržet i nadále. Kumulaci funkcí mu vyčítají především opoziční Piráti. Jejich zastupitel Tomáš Pastirčák Baxu vyzval, aby co nejdříve složil poslanecký mandát. „Co se stane, když dojde souběžně k nějaké krizové situaci na státní i městské úrovni? Chtěl bych slyšet, jaká funkce je pro vás důležitější?“ naléhal.

Baxa reagoval, že je připraven zastávat obě. „Po určité době vyhodnotím, zda je to možné,“ uvedl Baxa a dodal: „Ti, kdo mě volili, věděli, že vykonávám i poslaneckou funkci.“

Hnutí ANO, které volby v západočeské metropoli těsně vyhrálo před občanskými demokraty, sice oželelo primátorský post, ale v devítičlenné radě bude mít čtyři křesla, o jedno více než ODS. Prvním náměstek primátora se stal Roman Zarzycký (ANO).

Koalice má v sedmačtyřicetičlenném zastupitelstvu faktickou převahu 33 hlasů, oficiálně je to ale o jeden méně. Senátor, starosta čtvrti Slovany a zastupitel Lumír Aschenbrenner (ODS) totiž odmítl podepsat koaliční smlouvu, protože odmítá spojenectví s ANO. „Předpokládám, že návrhy, které bude vedení města prosazovat, budou pro Plzeň prospěšné a budu je moci podporovat i jako nečlen koaličního klubu,“ sdělil Aschenbrenner. V opozici skončili lidovci, Piráti a komunisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám